Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
27 januari 2010


--Persbericht-

Oost Gelre neemt auto's op aardgas in gebruik

De gemeente Oost Gelre heeft twee nieuwe auto's op aardgas in gebruik genomen. De toezichthouders van de afdeling Bouwen en Milieu namen vandaag, 27 januari, de sleutels van de nieuwe Fiat Doblo's in ontvangst uit handen van wethouder Marieke Frank.

Steeds meer aandacht gaat uit naar het milieu en de gemeente heeft daarin een voorbeeldfunctie. Het sluit ook aan bij het Akkoord van Groenlo, waarin veel partijen zich verplicht verklaard hebben om duurzame maatregelen te nemen. Eén daarvan is de aanschaf van milieuvriendelijke auto's. Andere acties uit het Akkoord van Groenlo zijn bijvoorbeeld de energielabels voor gemeentelijke gebouwen, de toepassing van led-verlichting en het stimuleren van particulieren en bedrijven om maatregelen te nemen die het energieverbruik verminderen en de CO2-uitstoot terugdringen. Ook ondersteunt de gemeente initiatieven op het gebied van duurzame energie, zoals biomassa en nul-energiewoningen.

De voordelen van rijden op aardgas zijn beduidend. De auto stoot ruim 70% minder stikstof uit en 20% minder CO2 dan een auto op benzine. De uitstoot van zwavelverbindingen is 80% minder ten opzicht van een zwavelarme diesel. En de auto heeft een 100% lagere emissie van benzeen dan bij benzine en diesel. De auto's zijn al voorbereid op het gebruik van biogas. Met biogas rijden de auto's CO2-neutraal. De verwachting is dat tussen nu en enkel jaren ook biogas getankt kan worden.

De regio Achterhoek heeft een doelstelling waar het gaat om de realisering van aardgastankstations in alle gemeenten in de Achterhoek. Reinder Boon van Groeistrategen heeft opdracht gekregen om een regionaal netwerk van aardgasvulpunten te realiseren. In Groenlo wordt op korte termijn een vulpunt gerealiseerd. Een subsidie-aanvraag daarvoor is bij SenterNovem ingediend.

Noot aan de redactie
Vragen over de inhoud van dit persbericht kunt u stellen aan de afdeling communicatie, Brandt Keegstra, telefoon 0544-393552.



---- --