Ingezonden persbericht



---



Aantal banen in Bronckhorst in vijf jaar met 4,55% gegroeid

De gemeente Bronckhorst heeft in de periode 2005 tot 2009 een groei van 4,55% gerealiseerd in het aantal banen. Zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de provincie, de Provinciale Werkgelegenheid Enquête, dat laat zien hoe het staat met de ontwikkelingen van de bedrijvigheid en werkgelegenheid in Gelderland.

De vier grootste banenverschaffers 2009 in Bronckhorst zijn: 'handel' met 2.379, 'Industrie' met 2.133, 'Bouwnijverheid' met 1.422 en 'Landbouw, bosbouw en visserij' met 1.408 banen. De grootste stijger is de 'Gezondheids- en welzijnszorg' waar 231 nieuwe banen bij zijn gekomen in de periode 2005 - 2009. De grootste daler is de 'Landbouw, bosbouw en visserij' waar 291 banen zijn verdwenen in dezelfde periode.

Vergelijking van 2009 met 2008
Als 2009 wordt vergeleken met 2008 dan is er een kleine daling in het totaal aantal banen. Het gaat om 66 banen minder ofwel 0,5%. Grootste stijger van het afgelopen jaar is 'Gezondheids- en welzijnszorg' met 107 banen en de grootste daler 'Industrie' dat 160 banen inleverde. Het aantal uitkeringsgerechtigden in Bronckhorst is met 21% gestegen, dat zijn 34 personen, vooral alleenstaanden en alleenstaande ouders. Deze groei wordt ondermeer verklaard door een groeiend aantal verbroken relaties.

IkStartSmart en microkrediet
Om de werkgelegenheid te stimuleren initieert Bronckhorst verschillende trajecten. Zo ondersteunt Bronckhorst dit jaar drie en volgend jaar twee startende ondernemingen met een coachingstraject via het project 'IkStartSmart'. De Kamer van Koophandel selecteert ondernemers die hiervoor in aanmerking komen. De kosten van dit project worden door de gemeente Bronckhorst en de provincie gedragen. Deze ondernemers komen daarnaast in aanmerking voor een microkrediet. Als zij bij de gewone bank geen lening kunnen krijgen, dan komen zij in aanmerking voor een lening via Start Smart tegen een lage rente en met gunstige voorwaarden.

Servicepunt detailhandel
In samenwerking met UWV Zutphen en Hoofd Bedrijfschap Detailhandel (HBD) gaat Bronckhorst dit jaar de detailhandel ondersteuning aanbieden. Ondernemers in Vorden kunnen gebruik maken van faciliteiten op het gebied van personeelsbeleid en bijvoorbeeld marketing en kunnen daarnaast trainingen en workshops volgen. Ondernemers in de overige kernen kunnen alleen de trainingen en workshops volgen, omdat de UWV Doetinchem, waar zij onder vallen, deze service nog in ontwikkeling heeft.

Bedrijven in Crisis
Verder loopt ook het project 'Bedrijven in crisistijd' nog steeds. Het actieplan, waar Bronckhorst aan deelneemt, komt voort uit de versnellingstafel 'de gezonde mens' van het Aanvalsplan Achterhoek Authentiek Anders. Het staat voor een reeks van initiatieven om de regio op korte en lange termijn gezond te houden, zoals het innoveren van bedrijven waar mogelijk en het instellen van een crisis interventieteam dat jonge kleine bedrijven in acute financiële nood adviseert.

Hengelo (Gld.), 27 januari 2010