Ingezonden persbericht


PVV Europa: Ruim baan voor vrije rijders

De PVV Eurofractie keert zich tegen een nieuwe richtlijn van de EU waarin kortweg gezegd de werktijden van ´vrije chauffeurs´ in Nederland verder aan banden worden gelegd. De voorgestelde richtlijn, die aanvullende wetgeving wil geven op het gebied van rij- en werktijden, zou met name ´vrije rijders´ treffen.

"De PVV is voorstander van een goede nationale controle op de rij- en rusttijden van alle chauffeurs in het beroepsvervoer, omdat dat de verkeersveiligheid dient. Daarover is geen discussie, maar die zijn al keurig in wetgeving vastgelegd. De PVV vindt dat er dus geen nieuwe regelgeving nodig is, omdat de verkeersveiligheid niet in het geding is", aldus europarlementslid Laurence Stassen.

De linkse partijen in het Europees Parlement willen dat de nieuwe richtlijn wordt ingevoerd om die verkeersveiligheid te verbeteren. Men is van mening dat met name de ´vrije rijders´, die niet in loondienst zijn, dag en nacht doorrijden en zo het verkeer in gevaar brengen. "Wat men daarbij vergeet is dat een vrachtwagen voorzien is van een tachograaf en dat die de rijtijden registreert. Alles is keurig te controleren voor de wetgevende instanties. Een chauffeur die de huidige wetgeving overtreedt krijgt een boete en kan uiteindelijk zijn vergunning kwijtraken", aldus Stassen. De PVV is dan ook voorstander van adequate controle, maar tegenstander van deze nieuwe richtlijn.

De nieuwe richtlijn zou tevens veel aanvullende administratieve rompslomp meebrengen voor de chauffeurs en dat is nu juist een ontwikkeling waartegen de PVV zich verzet. "Het ondernemerschap is al zwaar genoeg en daar moet niet nog meer regeldruk bijkomen", aldus een strijdvaardige Stassen. "Wij vragen ruim baan voor onze chauffeurs, die dagelijks hun uiterste best doen om hun spullen op tijd bij de klanten af te leveren. Dat doen zij zo veilig mogelijk. Laten we dat vooral zo houden."