Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 25 januari 2010

Programma De 102.000 Namen Lezen

Woensdag 27 januari 2010

Het project De 102.000 Namen Lezen van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt woensdag 27 januari a.s. afgesloten. Die dag, Holocaust Memorial Day, is het precies 65 jaar geleden dat kamp Auschwitz bevrijd werd. De laatste naam van de lijst met 102.000 vervolgingsslachtoffers, is de naam van Heinrich Zysmanowicz. Zijn naam en zijn leeftijd zullen woensdag om 14.00 uur worden uitgesproken door kampoverlevende Fia Polak. Zij kwam via doorvoerkamp Westerbork in Auschwitz terecht en werd daar bevrijd. Mevrouw Polak zal de laatste tien minuten samen lezen met presentator Frits Barend, die de oorlog in onderduik overleefde.

Om 14.00 uur zal ter afsluiting van De 102.000 Namen Lezen de compositie "Namen" van Maarten Peters door het Gustav Klimt Kwartet ten gehore worden gebracht. Aansluitend vindt in Het Tropeninstituut in Amsterdam de 7e Nooit meer Auschwitz-lezing plaats, georganiseerd door het Nederlands Auschwitz Comité.

Ook op de laatste dag van De 102.000 Namen Lezen zullen basisschoolleerlingen een bijdrage leveren aan het lezen én aan het tijdelijke monument dat op het kampterrein te zien is. Om 12.45 uur leggen leerlingen van OBS Dalton De Wester uit Leeuwarden, OBS De Viermaster uit Veendam, CBS De Rank uit Westzaan en R.K. Jan van Schengenschool uit Heinkenszand metersgrote puzzelstukken in de kaart van Nederland. De kaart vertelt het verhaal van twaalf jonge slachtoffers van het nazi-regime. In elke provincie hebben leerlingen van in totaal twaalf basisscholen de afgelopen weken gewerkt aan een speciaal project van het Herinneringscentrum onder de titel Ik lees jouw naam. Ze verdiepten zich daarbij in de geschiedenis van hun leeftijdsgenootjes. Als symbool voor alle 17.500 kinderen die via kamp Westerbork zijn afgevoerd, worden de Waddeneilanden neergelegd die zijn beplakt met afbeeldingen van De 102.000 stenen die ook op het voormalig kampterrein staan. Dit gebeurt door Eva Weyl, die als kind drie jaar in kamp Westerbork woonde en daar bevrijd werd en NPS-presentatrice Lisa Wade (13 in de oorlog).

De 102.000 Namen Lezen is een gesproken monument dat vanaf zaterdag 23 januari 18.30 uur werd samengesteld door zevenhonderd lezers uit Nederland en ver daarbuiten. Zij hebben 112 uur onafgebroken de namen genoemd van Joodse en Sinti en Roma vervolgingsslachtoffers. De meeste namen werden uitgesproken op de voormalige appèlplaats van kamp Westerbork.



Ingezonden persbericht