Meerderheid deelraad Westerpark stemt in met Singelgrachtgarage


- referendum op handen -

AMSTERDAM, 20100127 -- Een meerderheid in de deelraad van Westerpark ging gisteravond akkoord met het programma van eisen voor de Singelgrachtgarage Marnix en nam daarmee een besluit tot aanleg. Tegelijkertijd besliste de raad dat een referendumaanvraag van buurtbewoners over dit besluit ontvankelijk is. Als het de referendumaanvragers binnen de komende 30 dagen lukt om 2000 handtekeningen op te halen, besluit de stadsdeelraad Westerpark wanneer het referendum komend voorjaar wordt gehouden.

Niet alleen de coalitiepartijen PvdA en Groen Links gingen akkoord met het programma van eisen, ook de VVD en Buurt & Westerpark stemden voor. Buurt & Westerpark en VVD kondigden aan niet akkoord te zullen gaan als te zijner tijd een verhoging van de vergunningtarieven wordt voorgesteld, een onderdeel van het besluit dat voorlag.

Er werd één motie aangenomen van PvdA en Groen Links, die ervoor waarschuwt dat het nieuwe bestuur van stadsdeel West na de gemeenteraadsverkiezingen flink moet bezuinigen. De partijen vinden dat dan een brede heroverweging moet kunnen plaatsvinden over alle projecten. Ook de Singelgrachtgarage Marnix moet daarin worden meegenomen.
Een tweede motie van de VVD, gesteund door D66, SP en Buurt & Westerpark was gericht tegen verhoging van het tarief voor parkeervergunningen. Deze motie haalde het niet.

De partijen in de deelraad bepaalden gisterenavond dat het referendum een stadsdeelbreed en geen kleiner, buurtbreed referendum moet worden. Reden vormt het feit dat de garage moet worden betaald uit het parkeerfonds en uit een verhoging van het tarief voor vergunningen met circa 5,50 euro per maand. Die tariefsverhoging zal gelden voor alle vergunninghouders in het hele stadsdeel. Om het stadsdeelbrede referendum door te laten gaan, zijn 2000 handtekeningen nodig. Daarvoor hebben de aanvragers nu 30 dagen de tijd. Daarna besluit de nieuwe deelraad van het nieuwe stadsdeel West of en wanneer het referendum zal plaatsvinden. Dat de SP als raadsfractie actief betrokken is bij het referendumcomité werd door de overige partijen bekritiseerd.

Het plan voor de Singelgrachtgarage nabij het Marnix is het resultaat van samenwerking tussen stadsdelen Centrum en Westerpark. Doel is om honderden parkeerplaatsen in de Jordaan en de Frederik Hendrikbuurt te verplaatsen naar onder de grond. De ruimte die ontstaat kan worden gebruikt voor bredere trottoirs, meer en mooiere ruimte voor voetgangers, spelende kinderen en fietsers. Ook willen beide dagelijks besturen net als bij het Rijksmuseum een wandelboulevard maken langs de Singelgracht.


Stadsdeel Westerpark





Ingezonden persbericht