IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie
woensdag 27 januari 2010
Nederland 2

22.50 - 23.35 uur: PROFIEL: HAFID BOUAZZA - SPOTVOGEL

Schrijver en arabist Hafid Bouazza komt na bijna 6 jaar weer met eigen werk: een nieuwe korte roman genaamd Spotvogel. Filmmaker Maaik Krijgsman volgde de schrijver aanvankelijk bij de totstandkoming van een boek over dieren in de Arabische literatuur. Maar zoals vaak bij Bouazza lopen de zaken anders dan verwacht. In Profiel een blik in het briljante brein en het onaangepaste bestaan van één van Nederlands meest eigenzinnige schrijvers.

Het vertaalwerk van oud-Arabische gedichten en een incidenteel literair optreden met Katja Schuurman leveren Bouazza nauwelijks voldoende inkomsten op om van te leven. Het nijpend geldtekort dwingt hem tenslotte het roer om te gooien. Zijn uitgever en beste vriend Mai Spijkers wil hem nog eenmaal uit de brand helpen, mits hij nu dan echt met die lang verwachte roman komt...

Hafid Bouazza was winnaar van de Amsterdamprijs voor de Kunsten in 2003 en publiceerde onder meer De voeten van Abdullah, Momo, Een beer in bontjas, Salomon en Paravion. Daarnaast werkt hij met de vertaling van oud-Arabische teksten en gedichten aan een eigen Arabische Bibliotheek en vertaalde hij voor Toneelgroep Amsterdam onder meer Shakespeares Othello en Het temmen van een Feeks. Hafid Bouazza (1970) werd geboren in Marokko en groeide vanaf 1977 op in Nederland.

Regie: Maaik Krijgsman

Dit is een herhaling van 4 maart 2009.