Duurzaamheid' beursthema van Second Home International in 2010

Persbericht
Utrecht, 27 januari 2010

Consumentenbeurs met breed internationaal aanbod tweede woningen

Steeds meer Nederlanders zoeken ruimte en natuur in combinatie met een goede investering en vinden dat in een tweede huis. Op de beurs Second Home International 2010, van vrijdag 26 tot en met zondag 28 maart in Jaarbeurs Utrecht, worden alle mogelijkheden gepresenteerd voor het verwerven van een tijdelijk of permanent verblijf in binnen- en buitenland. De aanbieders presenteren projecten in alle prijscategorieën die ook mogelijkheden bieden voor instappers. Alle type huizen zijn te koop; boerderijtjes in Frankrijk, appartementen met zeezicht, chalets in wintersport gebieden, villa's aan een golfbaan.

Marianne Bukkems, projectmanager: ,,Ik ben verheugd over de goede berichten van onze exposanten. De markt lijkt weer wat aan te trekken, je ziet meer activiteiten. Wij lopen voor op de inschrijvingen ten opzichte van oktober vorig jaar''. De beurs wordt twee keer per jaar gehouden, in het voor- en najaar. Actueel thema voor beide edities in 2010 is 'duurzaamheid', wat tot uiting komt met de aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, het gebruik van natuurlijke materialen en het energielabel.

Raad en daad
De exposerende makelaardijen, agenten, projectontwikkelaars, beheer- en verhuurorganisaties, financiële dienstverleners, hypotheken, juridische en fiscale adviseurs, verhuisbedrijven, architectuur en bouwbedrijven op de beurs staan bezoekers met raad en daad terzijde. ,,Onze exposanten presenteren de meest uiteenlopende bestemmingen, in Europa en ver daarbuiten'', constateert Marianne Bukkems.

Malta nieuw
,,Afstanden tellen bijna niet meer. Door de betere mobiliteit komen ook verre bestemmingen steeds dichterbij. De Antillen zijn onverminderd geliefd bij Nederlanders en dus volop aanwezig. Maar ook het eigen land krijgt dit keer onder de noemer 'Mooi Nederland' uitgebreid aandacht met speciaal aanbod. Andere opvallende bestemmingen? Brazilië, dat mede dankzij het WK-voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016 nu al de schijnwerper op zich gericht ziet, en wat te denken van de Kaapverdische eilanden? Opvallend zijn de aanvragen voor expositieruimte van Engelse aanbieders die vaste voet op de Nederlandse markt willen zetten. Een van de nieuwe landen is Malta, toenemend populair uit oogpunt van bereikbaarheid, woongenot en niet op de laatste plaats vanwege het zeer aantrekkelijke belastingklimaat.''

Wildwest verhalen
Drie beursdagen lang kunnen de beursbezoekers een zeer interessant seminar bijwonen inspelend op de grote informatiebehoefte bij de particulier rond de aankoop van een tweede huis. Specialisten zoals Van Lanschot en Ytrium geven deskundige toelichting. De deelnemers aan het seminar krijgen een compleet beeld over wat zoal komt kijken bij een tweede huis voor privégebruik of als belegging en antwoord op de vragen 'hoe voorkom je een miskoop' en 'wat doe je met al die wildwest verhalen'.

Financiering
Marianne Bukkems: ,,Bij deze seminars komen uiteraard de meest populaire bestemmingen aan bod, zoals Frankrijk, Italië, Spanje en Oostenrijk, maar ook Nederland. De beursbezoekers krijgen uit de eerste hand maatwerk informatie over de meest geëigende financieringsmogelijkheden per land. Doe je dat lokaal? In Nederland? Uit de overwaarde?''.

Investering
,,Andere vraag die aan de orde komt is wat er komt kijken bij de verhuur van een woning. In het verleden werd een tweede woning nog puur als recreatief of residentieel gezien. Nu zijn er meer en meer mensen die kopen uit oogpunt van investering omdat onroerend goed een betrouwbare beleggingsmogelijkheid biedt. De gegarandeerde verhuurrendementen, vaak hoger dan de rentelasten van de hypotheek, in combinatie met de verwachte waardestijging maken het kopen van een tweede woning tot een zeer interessante investering. Opvallend is dat 70% van de mensen die overgaan tot de aanschaf van een tweede huis dit in eerste instantie niet willen verhuren. Uiteindelijk blijkt 90% hiervan dat toch zeer lucratief te vinden'', aldus Marianne Bukkems.

Gevestigde naam
Second Home International wordt dit voorjaar voor de 27ste keer georganiseerd en heeft een gevestigde en betrouwbare naam als aanbieder van internationaal onroerend goed. Voor alle informatie over het aanbod, de activiteiten en het seminarprogramma zie www.secondhome.nl.


Noot voor de redactie (