Kanshebbers Innovatieprijs bieden grote verbeteringen

18/01/2010 16:11

Stichting Oogfonds Nederland

Kanshebbers Oogfonds Innovatieprijs bieden grote verbeteringen bij visuele beperking

UTRECHT - De genomineerden voor de Oogfonds Innovatieprijs zijn bekend. De nominaties passen bij de thema's van het Oogfonds: een toegankelijke wereld voor blinden en slechtzienden en het terugdringen van onnodige blindheid en slechtziendheid. De jaarlijkse prijs zal worden uitgereikt op 28 januari rond 11.30 uur tijdens de ZieZo-beurs in Expo Houten (aansluitend aan de opening van de beurs).

De drie genomineerden zijn:


- het Digitale Levensboek van Bartiméus


- de Vocatex van Saarberg


- AutO-Mobiliteit van Koninklijke Visio

De Oogfonds Innovatieprijs is bestemd voor het meest vernieuwende product of dienst aangaande (het voorkomen van) blindheid, slechtziendheid en oogproblemen. Deze prijs wordt tijdens de ZieZo-beurs voor de derde maal uitgereikt en bestaat uit een beeld, gemaakt door een slechtziende kunstenaar van Stichting KUBES. Daarnaast krijgt de winnaar een geldprijs van 2.500 euro. Dit geld dient direct ten goede te komen aan blinden, slechtzienden of mensen met een oogaandoening.

Alle genomineerden zijn aanwezig op de ZieZo-beurs op 28, 29 en 30 januari in Expo Houten, Meidoornkade 24 te Houten. De grootste beurs in Europa voor blinden, slechtzienden en mensen met een oogaandoening is open van 10.00 tot 17.00 uur (zaterdag tot 16.00 uur).

Digitaal Levensboek

Het Digitale Levensboek van Bartiméus is een boek waarin mensen met een visuele beperking belangrijke gebeurtenissen uit hun leven kunnen vastleggen. Bijvoorbeeld waar ze geboren zijn, hun familie en vrienden, hobby's en dagbesteding. Voorheen werd er een papieren Levensboek gebruikt. Deze papieren versie is niet zelfstandig te gebruiken door mensen met een visuele of motorische beperking. Deze mensen zijn afhankelijk van hun begeleiders die teksten moeten voorlezen en foto's moeten beschrijven. Een Digitaal Levensboek op de computer biedt een innovatieve uitkomst, met ondermeer foto's en filmpjes.

AutO-Mobiliteit

Een oogaandoening kan ertoe leiden dat iemand niet meer aan de wettelijke eisen voor het rijbewijs voldoet. Het gebruik van het bioptisch telescoopsysteem kan voor sommige mensen tot een doorslaggevende verbetering van de rijgeschiktheid leiden, waardoor men het rijbewijs kan behouden. Binnen het revalidatieprogramma AutO-Mobiliteit traint Koninklijke Visio mensen met een verminderde gezichtscherpte in het gebruik van een telescoopsysteem. Het behouden van het rijbewijs door deze training zorgt voor minder beperkingen in het dagelijks leven van mensen met verminderd zicht.

Vocatex

De Vocatex van Saarberg is een nieuwe voorleesloep. Was het voor een slechtziende ondoenlijk om een brief, tijdschrift, krant, enzovoort te lezen, met de Vocatex laat je het eenvoudig voorlezen. Drukwerk wordt eenvoudig onder de loep gelegd en de Vocatex lees het voor! Dit wordt voor het eerst gepresenteerd aan het publiek op de ZieZo-beurs.





http://ziezobeurs.nl