Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
21­1-2010

Openbare herdenking Holocaust

Auschwitz werd 65 jaar geleden bevrijd. Ter gelegenheid daarvan organiseert de Vrije Universiteit een bijeenkomst in het kader van de Holocaust Memorial Day op 28 januari. Holocaustdeskundige Robert Jan van Pelt zal een lezing houden, er is een gesprek met Auschwitz-overlevende Max Koker en er vindt een debat plaats over de strafbaarheid van het ontkennen van de Holocaust.

Van Pelt gaat in op de geschiedenis van de voormalige concentratiekampen en de veranderende betekenis van deze locaties vandaag de dag. Wat verbindt de geschiedenis van de voormalige concentratiekampen met wat er nu in de wereld gebeurt? Koker kwam als Amsterdamse tiener in het kamp en vertelt over zijn herinneringen daaraan. Daarna volgt een debat met studenten en wetenschappers over de vraag of ontkenning van de Holocaust en andere genociden wel of niet strafbaar moet blijven. Ook wordt een verband gelegd met het recht op vrije meningsuiting.

Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, riep de bevrijdingsdatum van Auschwitz uit tot een herdenkingsdag: 27 januari 1945 werd uitgeroepen tot de The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden op Holocaust Memorial Day de slachtoffers herdacht van de Holocaust en andere genociden (Cambodja, Rwanda, Srebrenica en Darfur). Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van burgers. Kijk voor het volledige programma op: www.let.vu.nl/holocaust-memorial-day

Tijd: 28 januari 14.00 ­ 17.00 uur

Plaats: zaal 12A-05 in het hoofdgebouw van de VU Dit programma is voor iedereen vrij toegankelijk