NCRV

Mambapoint

Hiphop in Oeganda met een Nederlands sausje!
Evelien Bosch en Afrikaanse jongeren gaan los!

Mambapoint
Donderdag 28 januari

Presentatrice Evelien Bosch van het online NCRV videoplatform Mambapoint, maakte onlangs samen met haar vriend Mark een reis door Oeganda. Daar bezochten ze verschillende projecten, waaronder het hiphopproject van de Nederlandse stichting Music Mayday. Dit is een stichting die vindt dat het talent van veel kansarme Afrikaanse jongeren wordt onderschat. Daarom steunen zij jongeren met projecten op het gebied van hiphopmuziek en andere disciplines zoals dans, film en fotografie waar zij meer over willen leren.

Eveliens vriend Mark is zelf hiphopper/MC onder de artiestennaam perCeptie en werkzaam bij Kyteman als producer. Tevens is hij oprichter van hiphopstichting Habek.

Samen hebben Evelien en Mark een week lang hiphopworkshops gegeven aan jongeren in Kampala, Oeganda. Zij rappen in het Engels, maar ook in hun moedertaal Luganda of Swahili.

Evelien: âUiteindelijk hebben we in vijf dagen tijd met de jongeren een hiphopnummer geschreven, opgenomen in een echte studio en als klap op de vuurpijl hebben we ook een videoclip gemaakt.

Dit hadden ze nog nooit gedaan en was een groot spektakel!â

Het nummer heet âLifeâ en gaat over het leven van de jongeren, dat over het algemeen hard is: opgegroeid in een getto, vaak zonder ouders omdat die zijn overleden aan aids of vermoord door rebellen. âEr is echter één gemene deler: muziek! Hiphop geeft hun leven zin: ze uiten zich door de teksten en komen dichter tot elkaar door samen muziek te makenâ, aldus Evelien.

De reportage en de clip âLifeâ zijn vanaf donderdag 28 januari 12.00 uur te zien, maar hieronder staat alvast een sneak preview van de reportage. Het zijn drie korte filmpjes met daarin ook steeds een stukje van de videoclip âLifeâ verwerkt.

http://www.mambapoint.tv/nieuws/3573

Mambapoint

Mambapoint is het online videoplatform voor kleinschalige ontwikkelingssamenwerking. Op www.mambapoint.nl kunnen bevlogen Nederlanders videoâs plaatsen van hun projecten op het gebied van goede doelen en ontwikkelingssamenwerking. Kijk voor meer informatie over Music Mayday op www.musicmayday.nl.