Georganiseerde sport toont grenzeloze sportmogelijkheden voor blinden

22/01/2010 11:03

Stichting Oogfonds Nederland

Donderdag 28 januari zullen Joop Atsma (Tweede Kamerlid van het CDA), André Cats (Chef de Mission van het Nederlands Paralympisch Team) en Joleen Hakker (roeister op de Paralympische Spelen van Beijing) op sportieve wijze de jaarlijkse ZieZo-beurs officieel openen. Het is voor het eerst dat er op de landelijke beurs voor blinden, slechtzienden en hun omgeving zoveel aandacht is voor sporten met een beperking. Dat sporten belangrijk is, is bekend. Dat sporten ook mogelijk is met een beperking, laten een aantal sportbonden, NOC NSF en beursorganisator Oogfonds zien tijdens de beurs.

De ZieZo-beurs is dé nationale beurs voor mensen met een visuele beperking. Het thema: 'Ontdek je mogelijkheden' laat zien dat de aandacht van de beurs uitgaat naar de eindeloze mogelijkheden voor mensen met een visuele beperking. Ook voor wat betreft sportmogelijkheden. De sportbonden en NOC NSF stellen zich tot doel om zoveel mogelijk mensen met een handicap te laten sporten en zo dicht mogelijk bij huis. Dit doen ze door gebruik te maken van alle mogelijkheden die een sportbond te bieden heeft. Van recreatief niveau tot en met Paralympische topsport.

Op de beurs is ook te zien dat innovatieve producten de mogelijkheden met een visuele beperking vergroten. Zo kunnen slechtzienden die het zogeheten bioptisch telescoopsysteem gebruiken sinds 2009 weer hun rijbewijs halen. Voorleesapparatuur zoals de Vocatex zorgt ervoor dat gedrukte teksten zoals de krant of een tijdschrift kunnen worden voorgelezen. Maar soms is de oplossing veel simpeler: speelkaarten met extra grote afbeeldingen en cijfers zorgen ervoor dat ouderen met verminderd zicht kunnen blijven kaarten.

Dit en nog veel meer kunt u ontdekken op de ZieZo-beurs op 28, 29 en 30 januari in Expo Houten. Op donderdag 28 januari zal de beurs om 11.00 feestelijk geopend worden. Aansluitend aan de opening zal om 11.30 uur de Oogfonds Innovatieprijs uitgereikt worden. Deze is voor het meest innovatieve product of dienst voor blinden en slechtzienden van het afgelopen jaar. Voor meer informatie kunt u terecht op ziezobeurs.nl.





http://www.ziezobeurs.nl