Gemeente Lingewaal


Gemeenteraad behandelt Manifest van Lingewaal

De gemeenteraad van Lingewaal behandelt tijdens haar vergadering donderdag 28 januari het âManifest van Lingewaalâ. Deze raadsvergadering begint om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis in Asperen, Raadhuisplein 3. Het Manifest is het resultaat van het interactieve Leefbaarheidsonderzoek, waaraan heel veel inwoners van Lingewaal op enthousiaste wijze hebben deelgenomen. Het âManifest van Lingewaalâ is een StructuurvisiePlus voor de toekomst van Lingewaal tot 2030. De gemeenteraad is nu aan zet om hier een definitief besluit over te nemen, dat richtinggevend is voor de komende twintig jaar.

Zowel de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders als de gemeentelijke organisatie waren in 2008, bij de start van het Leefbaarheidsonderzoek, van mening dat het opstellen van een StructuurvisiePlus deze keer een interactief traject zou moeten zijn. Dat is gebeurd.

Het interactieve traject bestond uit bijeenkomsten Panoramagroep (inwoners met âbrede blikâ uit diverse geledingen van samenleving), een ansichtkaartenactie, schouwen in de kernen, debatten per kern, een informatieavond over de inspraakprocedure, een inspraakperiode en tenslotte de verwerking van de inspraakreacties

Â

Koers voor de toekomst

Het resultaat is een nota die een sociale, ruimtelijke en economische visie op Lingewaal geeft. De basis zijn acht lijnen voor de toekomst, die als uitgangspunten dienen voor de periode tot 2030.

Dat zijn:


1. Lingewaal blijft een groene en vitale gemeente met een balans tussen ecologie, economie en samenleving.


2. Elke kern heeft zijn eigen karakteristiek en identiteit. De kernen vormen samen met het Rivierenland en de open komgebieden een oase van rust en ruimte. Lingewaal kiest ervoor om niet tot de Randstad te behoren, maar tot het Rivierenland.


3. Het gemeentebestuur zorgt voor een balans tussen de belangen van de gemeente als geheel en de vijf kernen afzonderlijk. Waar nodig gaat zij samenwerkingsverbanden aan met steden en dorpen in de regio.


4. De gemeente stimuleert en faciliteert het zelforganiserend vermogen van haar inwoners. Beleidskeuzes worden grotendeels door en/of met de bewoners, ondernemers en organisaties in de kernen gemaakt.


5. De landbouw is in Lingewaal beeldbepalend en een belangrijke economische factor.


6. Lingewaal biedt een gastvrij onthaal aan mensen die willen genieten van haar natuur, haar cultuurhistorische waardevolle kernen en landschap, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de rust en stilte.


7. De gemeente zorgt voor basisvoorzieningen. Dat zijn: (1) voorzieningen voor de jeugd tot 12 jaar, waar mogelijk in een brede school, (2) een zorgvoorziening passend bij de schaal van de kern en (3) een ontmoetingsruimte. Willen inwoners meer, dan moeten zij zich daar ook zelf voor inzetten. De gemeente zet zich in voor gezamenlijke accommodaties en multifunctionele gebouwen.


8. De gemeente biedt ruimte aan goed, inventief en maatschappelijk ondernemerschap want dat vormt de basis voor een gezonde economische ontwikkeling.

Â

Belangstellenden kunnen het Manifest inzien op www.lingewaal.nl onder de knop van het Leefbaarheidsonderzoek.

Â

Raadvergadering bijwonen

De raadsvergadering is openbaar. Iedereen is van harte welkom. Aan het begin van de raadsvergadering krijgt het publiek de gelegenheid om over de op de agenda vermelde punten vragen te stellen. Spreekrecht kan worden aangevraagd tot 14.00 uur op de dag van de vergadering, bij de raadsgriffier de heer H.H. Dame, tel. 0345-634 089.

Â

Â