Gemeente Dantumadeel


Reactie college Dantumadiel op uitspraak RvS De Wingerd

Het door de provincie goedgekeurde bestemmingsplan voor de zorgcampus De Wingerd in Damwâld is gisteren door de Raad van State vernietigd. Onder meer de Vereniging Milieudefensie had hiervoor een beroep ingesteld bij de Raad van State. De belangrijkste kritiekpunten zijn echter door de Raad terzijde geschoven.

De Raad van State heeft bepaald dat het onderzoek naar het geluidsniveau vanwege wegverkeerslawaai moet worden overgedaan. In het eerdere onderzoek is namelijk geen rekening gehouden met de variant waarin de Centrale As niet wordt aangelegd en de verkeersbelasting op de Hoofdweg nog verder toeneemt. Om dezelfde reden en omdat het onderzoek op een onjuist wetsartikel bleek te zijn gebaseerd, moet ook opnieuw onderzoek naar de luchtkwaliteit worden gedaan. Verder moet nog zorgvuldiger worden gekeken naar de risico's van het LPG-station dat op enige afstand van de school staat..

De Raad van State heeft de bezwaren niet gehonoreerd die waren geuit tegen het uitgevoerde flora- en faunaonderzoek. Vastgesteld is dat het onderzoek deugdelijk was en dat er geen schade wordt toegebracht aan de natuurwaarden. Ook het bezwaar dat er gebouwd zou worden binnen de begrenzingen van het Nationaal Landschap, is terzijde geschoven. De Raad van State overweegt daarbij letterlijk, dat de gemeente zich in alle redelijkheid op het standpunt heeft kunnen stellen dat de met het bestemmingsplan mogelijk gemaakte ruimtelijke ontwikkelingen wel degelijk passen binnen het streekplan en het Nationaal Landschap. Daarmee staat vast, dat de plek waar de school wordt gebouwd, niet meer ter discussie staat.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dantumadiel heeft inmiddels opdracht gegeven om de nog vereiste onderzoeken uit te voeren zodat ook de laatste bezwaren kunnen worden weggenomen.