Gemeente Haren

Meerweg Ontwikkelt Meer

Raadsbehandeling uitvoering structuurvisie

28/01/2010

Plankaartje Meerweg Op 28 september 2008 heeft de gemeenteraad van Haren de Structuurvisie Meerweg vastgesteld. Het afgelopen jaar is vooral gebruikt om de uitvoering ervan voor te bereiden en om subsidies te verwerven. Daarnaast zijn gesprekken gevoerd met ondernemers en ontwikkelaars om te overleggen hoe hun plannen passend kunnen worden gemaakt binnen de kaders van de structuurvisie. Verder zijn gesprekken gevoerd met de provincie Groningen over onder andere de overname van de Meerweg.

Subsidie

In september 2009 is EUR 3.725.000 EFRO subsidie (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) toegekend voor de uitvoering van de visie Meerweg. De provincie Groningen draagt EUR 1.100.000 bij en ook vanuit Regiovisie Groningen - Assen is een subsidiebedrag in het vooruitzicht gesteld. Daarnaast is EUR 900.000 subsidie ontvangen vanuit de Kaderrichtlijn Water. Een deel daarvan zal worden gebruikt voor de aanleg van de ecologische verbinding op de oostflank. Het Meerschap en de gemeente Haren moeten nog een besluit nemen over een financiële bijdrage. De EFRO-voorwaarden eisen dat de aanvrager van de subsidie, de gemeente Haren dus, zelf bijdraagt. Dat is een voorwaarde om daadwerkelijk de beschikking te krijgen over de EFRO subsidie en de provinciale bijdrage.

Financiering

Om daadwerkelijk met de uitvoering te kunnen beginnen, moet de financiering van het project nu zeker worden gesteld. Het college stelt daarom onder andere aan de raad voor om EUR 1.600.000 beschikbaar te stellen voor de realisatie van de visie Meerweg. Zodra dat besluit is genomen en ook het Algemeen Bestuur van het Meerschap begin maart 2010 instemt met een financiële bijdrage, wordt gestart met de activiteiten om - samen met ondernemers, ontwikkelaars, bewoners en andere verantwoordelijke instanties - de visie zo snel mogelijk uit te voeren.

Overname Meerweg

Tussen gemeente en provincie is het afgelopen jaar een principeovereenstemming bereikt over de overdracht van de weg. De provincie beschouwt de Meerweg niet meer als een provinciale weg met een bovenlokale functie maar uitsluitend als een erftoegangsweg. Het college ziet de overname als een uitgelezen kans om een maximale invulling aan de visie te geven. Het college stelt de raad daarom voor in te stemmen met de overname van de Meerweg en de gemeentelijke bijdrage van EUR 1.600.000 te betalen uit de vergoeding die de provincie aan de gemeente Haren betaalt voor toekomstig onderhoud van de Meerweg.

Raadsbehandeling

Ter voorbereiding van de Raadsvergadering op 15 februari wordt het Raadsvoorstel besproken in de Raadscommissie op 12 januari 2010. Beide vergaderingen beginnen om 20.00 uur in het gemeentehuis en zijn openbaar.

Informatie

Bewoners en ondernemers aan de Meerweg en andere direct belanghebbenden zijn door middel van een brief geïnformeerd over de raadsbehandeling van de Meerweg. De raadsstukken, de brief (en de structuurvisie) kunt u bekijken en/of downloaden op de website van de gemeente Haren (actueel>projecten>ontwikkeling Meerweg)

Voor vragen over het project kunt u mailen naar meerweg@haren.nl of u kunt bellen met de gemeente, telelefoon: 050-53 39 911.