Gemeente Haren

Dalende huizenprijzen en de WOZ-waarde

28/01/2010

Half februari ontvangen alle huiseigenaren de beschikking met daarop de nieuwe WOZ-waarde voor 2010. Nu al ontvangt de gemeente vragen over de WOZ-waarde en de dalende huizenprijzen. De invoering van de Wet WOZ had als doel de belastingheffing van onroerende zaken efficiënter en eenvoudiger te maken. Een middel om dit te bereiken was de invoering van een landelijk uniforme waardepeildatum.

Voor het jaar 2010 wordt de waarde van de onroerende zaak vastgesteld alsof de taxatie plaatsvond op 1 januari 2009. Er wordt dus gekeken naar het waardeniveau op die datum (de waardepeildatum). Op 1 januari 2009 was er inmiddels sprake van een dalende huizenmarkt in de gemeente Haren. Deze daling is (ook landelijk) ingezet in de tweede helft van 2008. Echter: de stijgingen in het eerste half jaar van 2008 waren sterker dan de dalingen in het tweede half jaar, waardoor de marktontwikkeling en dus ook de WOZ-waarde landelijk gezien toch nog een licht stijgende trend vertoont (bron: Kadaster). Het blijft dus zaak om te bedenken dat de WOZ-waarde bepaald wordt naar het marktniveau op de waardepeildatum, en deze ligt altijd één jaar voor het begin van het belastingtijdvak. Door permanente berichten in de pers en via radio/tv, met als inhoud dat de prijzen van woningen dalen, ontstaat het beeld bij veel burgers dat de WOZ-waarde in 2010 van zijn woning `dus' lager zal zijn dan die van 2009. Dit kan wel zo zijn, maar het hoeft absoluut niet! Ook na 1 januari 2009 zijn er nog voldoende woningverkopen geweest die géén daling laten zien. Nog los van dit feit geldt altijd nog dat per woningsegment het beeld van de waardeontwikkeling verschillend kan zijn.

Gezien de actuele ontwikkelingen op de woningmarkt is iedereen, nog meer dan in het verleden, geïnteresseerd in de verhouding tussen de nieuw vastgestelde WOZ-waarde naar waardepeildatum 1 januari 2009 en de actuele marktwaarde. De landelijke en lokale cijfers van het Kadaster laten zien dat de waardes in 2009 verder gedaald zijn. Het is dus denkbaar dat de vraagprijs van een momenteel te koop staande woning lager is dan de vastgestelde waarde, aangezien het inmiddels alweer ruim een jaar later is.

Meer informatie leest u in de Belastingwijzer 2010, die u bij de WOZ-beschikking ontvangt.