Trots op Nederland

Nieuws

28 jan 2010 | Debat van Diversiteit

"Ik voel mij 100 procent Nederlander en 200 procent Heerlenaar. Ik wil hier graag mijn toekomst opbouwen, maar ik krijg er de kans niet voor. Wat gaan, of kunnen jullie, daar concreet aan doen?", vraagt Abdi Maxamed, geboren in Somalië en sinds 19 jaar woonachtig in de Heerlense wijk Musschemig met typische plano Heerlense stem.

De vraag is gericht aan de vertegenwoordigers van de Heerlense politieke partijen in de Luciushof. Deze zijn uitgenodigd voor een politiek debat over minderheden. Organisator is het centrum van Diversiteit. Heerlense politieke worden geacht hun visie te verkondigen over het integratiebeleid in de gemeente. Ook een discussie met de aanwezige bezoekers, veelal nieuwe Nederlanders, staat op het programma. Na een relatief saai debat waarin weinig doelgroepkennis en visie te onderkennen valt bij de woordvoerders van politieke partijen. Een discussie tussen panel en publiek levert beduidend meer vuurwerk op.

Hein Meijer, kandidaat gemeenteraadslid van Trots op Nederland / Afdeling Heerlen (ToNL) stelt dat de aanwezige partijen eindelijk eens moeten gaan zorgen voor werk, werk en nog eens werk in Heerlen. "Dat geeft ook sociale houvast", benadrukt Meijer. SP-woordvoerder Van Kempen reageert als door een wesp gestoken. Zonder op de inhoud van Meijer's woorden in te gaan, maakt hij in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk dat hij de aanwezigheid van ToNL in Heerlen niet ziet zitten.

De discussieleider van het debat grijpt niet in bij de verbale uitglijder en gaat over naar de volgende vrager in de zaal: Abdi Maxamed, 26 jaar oud, afkomstig uit Somalië en nu op de kop af twintig jaar woonachtig in Nederland. In plano Limburgs spreekt Maxamed de aanwezige politieke partijen toe, waarbij hij zijn zorg uit over het Heerlense integratiebeleid en de vooroordelen waar hij vrijwel dagelijks mee te maken heeft. 'Ik voel mij 200 procent Heerlenaar en wil hier mijn toekomst graag opbouwen maar ik krijg er de kans niet voor, wat gaan - of kunnen jullie daar concreet aan doen?" Stilte aan de andere kant. Nul komma nul reactie van de politieke partijen.

ToNL lijsttrekker Christian Petermann, die opvallend genoeg niet is uitgenodigd als panellid voor het debat, pakt de handschoen wél op. Vanuit het publiek spreekt hij de zaal toe. Eerst in het Arabisch, om zich vervolgens met een heldere boodschap in het Nederlands tot Abdi te richten. "Mensen van welke achtergrond die willen meedoen in de Nederlandse maatschappij kunnen rekenen op de steun van Trots op Nederland!"

Petermann voegt onmiddellijk de daad bij het woord en regelt na afloop een gesprek tussen Maxamed en Rita Verdonk die zondag Heerlen bezoekt. Na een goede dialoog toont Petermann zich enthousiast over Abdi's wil om werk te maken van de integratie van de Somalische gemeenschap in Heerlen. "Ik denk dat wij onze 'mannelijke Hirschi Ali' hebben ontdekt. Met dien verstande dat Abdi Maxamed met zijn juiste naam Nederland is binnengekomen." Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Reageren op dit artikel kan op www.heerlen.trotsopnederland.com