Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

250.000 euro extra voor buurtaalonderwijs
jong geleerd is oud gedaan

De Provincie Limburg stelt 250.000,-- ter beschikking als extra impuls om het buurtaalonderwijs Duits en Frans in het basis- en voortgezet onderwijs in Limburg te bevorderen. Hiervoor worden op een tiental basisscholen in Limburg buurtaalprojecten gerealiseerd en op een vijftal VMBO-scholen in Limburg flitscursussen gegeven. Bovendien wordt er een kennisnetwerk opgebouwd. Het College van Gedeputeerde Staten komt hiermee tegemoet aan een oproep van Provinciale Staten.

Gedeputeerde Onderwijs en Arbeidsmarkt Odile Wolfs: Limburg ligt tussen België en Duitsland in. Juist daarom is het spreken en verstaan van onze buurtalen belangrijk. We krijgen als Limburgers immers vaak te maken met Duits en Frans. Uit onderzoek blijkt dat je niet jong genoeg kunt beginnen met het leren van vreemde talen. Vandaar dat we buurtaalonderwijs op de regionale onderwijs- en arbeidsmarktagenda Limburg talentrijke regio hebben geplaatst. Maar we kunnen als Provincie scholen niet verplichten om extra aandacht te besteden aan Duits of Frans. We kunnen het wel stimuleren. Dat doen we dan ook in diverse projecten, zoals het project Euregioschool. De Provinciale Staten van Limburg vinden buurtaalonderwijs zo belangrijk dat ze gevraagd hebben om het buurtaalonderwijs nog eens extra te stimuleren. Daarvoor gaan we een drietal extra projecten realiseren die voortborduren op de ervaringen uit de eerdere projecten.

Ten eerste komt er een extra impuls om het onderwijs in het Duits en Frans op basisscholen te bevorderen. Er wordt 150.000,-- uitgetrokken, met name voor het bijscholen van leerkrachten. Hiervan kunnen naar schatting 10 tot 15 basisscholen gebruik maken. Omdat bij de eerdere projecten veelal scholen uit de regio Zuid betrokken waren, wordt er nu speciaal gelet op deelname van scholen uit Midden- en Noord Limburg.
Ten tweede wordt er een project opgezet met korte, intensieve flitscursussen Duits of Frans in de bovenbouw van het VMBO. Voor deze impuls is 50.000,-- beschikbaar waarvan minimaal 5 VMBO scholen gebruik kunnen maken.
Het derde project is het opzetten van een kennisnetwerk om de opgedane kennis met elkaar te delen. Hiervoor is een bedrag van 50.000,-- uitgetrokken. Scholen die (extra) aandacht (willen gaan) besteden aan de buurtalen, kunnen daar terecht voor het uitwisselen van ervaringen.

28-1-2010 09:52