Senternovem

27-01-2010 | Tachtig inzendingen strijden om Daylight Award 2010

Maar liefst tachtig architecten, projectontwikkelaars en adviesbureaus hebben zich ingeschreven voor de Daylight Award. De prijsuitreiking van deze tweejaarlijkse competitie vond op 28 januari plaats tijdens het vakevenement `Material & Xperience' in Ahoy Rotterdam.

De Daylight Award wordt toegekend aan het project dat het beste gebruik maakt van daglichttoetreding in de gebouwde omgeving. Aan de prijs is, naast een award in de vorm van een glaskunstwerk van Han de Kluijver, een geldbedrag verbonden van 1.250 euro. In 2008 werd de Daylight Award voor het eerst uitgereikt. De prijs ging toen naar architectenbureau cepezed in Delft voor het ontwerp van het gelauwerde kantoorgebouw Westraven van Rijkswaterstaat in Utrecht.

Twee categorieën

Dit jaar wordt de prijs voor het eerst uitgereikt in twee categorieën: utiliteitsbouw en woningbouw. Aanleiding voor deze koerswijziging is dat de jury het bij de eerste editie van de Daylight Award lastig vond om de zeer uiteenlopende ontwerpen met elkaar te vergelijken. "De keuze tussen een woonhuis met een goed doordacht daglichtplan en een `state-of-the-art' kantorencomplex, komt toch neer op appels met peren vergelijken", licht Atto Harstra, voorzitter van Stichting Living Daylights, de beslissing toe.

"En de genomineerden zijn..."

Begin december heeft de jury de tachtig ingezonden projecten teruggebracht tot tien genomineerden (vijf nominaties per categorie). De juryleden waren volgens Harstra zeer te spreken over de kwaliteit van de projecten. "Het is een bevestiging van de toegenomen aandacht voor daglicht in de ontwikkeling van uiteenlopende projecten." Wat verder opviel is dat er bij veel projecten sprake is van een interessante relatie tussen de gebruiker en het daglicht." Een punt van aandacht is dat in de genomineerde gebouwen vaak weinig oog is voor energiezuinig kunstlicht. "Bij alle projecten is er sprake van veel en goed gebruik van daglicht, maar er is geen goed afgewogen kunstlichtconcept dat daar rekening mee houdt. Het lijkt alsof in alle gebouwen het kunstlicht altijd aan is," zegt Harstra.

Conservatorium van Amsterdam

Een project met een zeer sterk verband tussen gebouwgebruiker en daglicht is het Conservatorium van Amsterdam, genomineerd in de categorie utiliteitsbouw. De volledig glazen gevels communiceren maximaal met de stad. Bovendien zorgen ze voor een optimale lichttoetreding tot diep in alle les-, studie- en performanceruimten. Dat levert overdag een natuurlijk leef- en werkklimaat op, terwijl het gebouw 's avonds `straalt' en zijn muzikale activiteiten aan de stad toont. De aan de gevel gelegde gaanderijen naar de les- en studieruimten (engawa-principe), weren hinderlijk buitengeluid en stimuleren de akoestische eigenschappen.

AL-Light

In de categorie woningbouw is één van de genomineerden AL-Light, een stedelijk herstructureringsproject in Haarlem. De twee huizen waar het project betrekking op heeft, liggen in een zeer smalle straat met een noord-zuid oriëntatie. Aan de achterzijde staat op zeven meter een massief en zwaar ogend bakstenen gebouw. Een van de belangrijkste ontwerpvraagstukken was dan ook op welke manier de invloed van het daglicht vergroot kan worden. De architecten hebben in het ontwerp getracht de woningen, ondanks de geringe ruimte tot alle buren, openheid te geven, zonder de privacy van de bewoners uit het oog te verliezen. Zowel de gevel als de interne structuur spelen hierbij een belangrijke rol.

Meer informatie

Meer informatie over de genomineerden en de winnaars van de Daylight Award en over Stichting Living Daylights is te vinden op www.daylight-award.nl.

Wijzigingsdatum | 28-01-2010