Senternovem

27-01-2010 | UNETO - VNO: 'Wij zijn klaar voor energie-efficiënte verlichting'

UNETO-VNI richt Platform Verlichting op

UNETO-VNI, brancheorganisatie van installateurs, ziet het als taak haar leden in te lichten over en te enthousiasmeren voor energie-efficiënte verlichting. Dat gebeurt via het onlangs opgerichte Platform Verlichting maar ook met opleidingen en instructiebijeenkomsten. "Onze installateurs zijn er helemaal klaar voor."

Dat ondervindt Nico Koreman, eigenaar van Koreman Lichtonderhoud. Hij neemt deel aan de Taskforce Verlichting die de overheidsplannen voor duurzame verlichting vormgeeft. Zijn installatiebedrijf is lid van UNETO-VNI, de brancheorganisatie die zich onder meer inzet voor de kennisontwikkeling op het gebied van duurzame verlichting.

De vraag aanjagen

Energiezuinige verlichting staat steeds prominenter op de politieke agenda. Dat blijkt uit onder meer de voorgenomen uitfasering van gloeilampen. Sinds september 2009 mogen er geen gloeilampen meer verkocht worden van meer dan 80 Watt en uiteindelijk moet er in 2012 geen enkele gloeilamp meer te vinden zijn in de schappen.

Volgens Koreman kan met name de overheid nog veel meer doen om de vraag naar energie-efficiënte verlichting aan te jagen. "De regering zou het belang van duurzame investeringen veel meer moeten afdwingen. Net zoals dat bij noodverlichting het geval is: sinds dat bij wet verplicht is, is het voor iedereen de gewoonste zaak van de wereld om daarin te investeren."

Pilot met tien enthousiaste installateurs
Toch valt er ook aan de kant van de installateur nog veel te leren. Zeker met innovatieve producten die zichzelf nog niet zo makkelijk verkopen. Daarom start UNETO-VNI, in samenwerking met Agentschap NL (het voormalige SenterNovem), binnenkort een pilot met tien enthousiaste installateurs. Doel van het project is ervaring op te doen met het vermarkten van duurzame verlichting binnen de klein-zakelijke markt (utiliteitsbouw). De aandacht wordt gericht op de aantrekkingskracht voor de klant, het nut van bestaande hulpmiddelen, de gevoeligheden van klanten voor kosten, comfort en milieu, en het aanbieden van financieringsmogelijkheden. De uitkomst van de pilot zal laten zien of installateurs voldoende kunnen inspelen op de wens van de klant. Als blijkt dat gerenommeerde installateurs succes kunnen boeken met duurzame verlichting zal er meer draagvlak binnen de branche ontstaan en is de stap voor collega-installateurs sneller gezet.

`Best practices'

Naast activiteiten voor haar leden probeert UNETO-VNI de vraag om politieke steun kenbaar te maken. Onder meer via het Platform Verlichting. Wim Borsboom, vakgroepmanager bij UNETO-VNI: "Een goede relatie met de politiek is iets waar we ons uiterste best voor doen. We grijpen elke gelegenheid aan om energie-efficiënte verlichting op de politieke kaart te zetten en samen aan de slag te gaan. Via instanties als Agentschap NL bijvoorbeeld, waarmee we allerlei projecten opzetten."

Een groot aantal goedlopende projecten - de `best practices' - is onlangs verzameld in een vijftal doelgroepenbrochures voor de utiliteit (Kantoren, Onderwijs, Detailhandel, Zorgsector en Industrie). Het mooie aan die brochures vindt Borsboom dat zij tot stand zijn gekomen met medewerking van onder meer het ministerie van VROM, ISSO en NSVV. "Daaruit blijkt dat energie-efficiënte verlichting niet alleen iets is dat wij - installateurs - promoten om onze boterham te kunnen verdienen, maar dat we ook de politiek achter onze doelstellingen hebben staan."

Meer informatie
UNETO-VNI heeft inmiddels een uitgebreid cursusaanbod dat onder meer is gericht op installatietechniek volgens het
`meer-met-minder-principe'. Deze opleidingstrajecten houden installateurs voortdurend up-to-date wat betreft technische innovaties, maar leren ze ook hoe ze een deskundig advies kunnen geven. Op de website www.cursusloket.nl is het cursusaanbod terug te vinden.
Wijzigingsdatum | 28-01-2010