Senternovem

28-01-2010 | Innovatieagenda zet vaart achter energietransitie

De doorlooptijd van de Innovatieagenda Energie is indrukwekkend: in het tijdsbestek van krap één kabinetsperiode zal de Innovatieagenda zijn uitgevoerd. Daarnaast jaagt de overheidsinvestering van ruim 400 miljoen euro een maatschappelijke investering van 3 miljard euro aan om de verduurzaming van de energievoorziening te realiseren. Hoe staat het met de resultaten? En wat kunnen we nog verwachten?

"Het afgelopen jaar is veel bereikt", constateert Geert van Grootveld, plaatsvervangend directeur Interdepartementale Programmadirectie Energietransitie (IPE). "Een flink aantal innovatieprogramma's is ontwikkeld, verdeeld over de diverse aandachtsgebieden van EnergieTransitie zoals nieuw gas, ketenefficiency, duurzame elektriciteitsvoorziening, groene grondstoffen, gebouwde omgeving, kas als energiebron en duurzame mobiliteit. Ook zijn er dwarsverbanden gelegd, wat tot uitdrukking komt in programma's op het gebied van warmte en klimaatneutrale steden. De lijnen zijn dus uitgezet en inmiddels hebben we maatschappelijke organisaties - met name het bedrijfsleven - verzocht om met concrete projectvoorstellen te komen die hierop aansluiten."

Veel belangstelling
"De respons op de tenders die we hebben uitgezet is overweldigend groot", vervolgt Van Grootveld. "Zo is de tender voor de proeftuin elektrisch rijden zwaar overtekend. Hetzelfde geldt voor de tender voor klimaatneutrale steden. Het illustreert de enorme belangstelling om met innovatie aan de slag te gaan. Daarbij zien we dat de kwaliteit van de voorgestelde projecten heel hoog is."
De hoge kwaliteit en voortvarendheid van de markt speelt overigens bij alle programma's. Van Grootveld: "Een mooi voorbeeld is het project HIsarna van Corus, waarbij de staalproductie op een nieuwe manier plaatsvindt. Het gaat om een vorm van ketenefficiency, waarbij sprake is van minder uitstoot van CO2. We verwachten echt een trendbreuk met dit project. Verder spelen er diverse interessante projecten op het gebied van elektrisch vervoer. Ook als het gaat om de kas als energiebron is het steeds beter mogelijk om de CO2-uitstoot te verlagen op een kosten-effectieve manier. Al dit soort ontwikkelingen maken duidelijk dat het perspectief heel goed is."

Voortvarend vervolg
De tweede tranche van de Innovatieagenda richt zich onder meer op de programma's Biobased Economy, Gebouwde Omgeving, Industriële Energiebesparing en Wind op Zee. Deze programma's zijn naar verwachting in maart door de ministerraad en worden vervolgens omgezet in tenders. Nog dit jaar kan het bedrijfsleven met projectvoorstellen komen. Van Grootveld: "Op dit moment investeren we vanuit de overheid zo'n 440 miljoen euro en daar staat een maatschappelijke investering van ongeveer 3 miljard euro tegenover. Het gaat dus om een krachtige innovatie-impuls waarvan we de komende jaren de vruchten plukken. Vanaf 2011 komen steeds meer projecten in de uitvoeringsfase en kunnen anderen meeliften op het succes. De Innovatieagenda Energie is nog maar het begin."

Meer informatie

Innovatieagenda Energie
Wijzigingsdatum | 28-01-2010