Senternovem

28-01-2010 | Motie impuls voor Groen Gas Hubs

Op 15 december is een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van Groen Gas Hubs in Nederland. Een meerderheid van de Tweede Kamer nam die dag een motie aan die ervoor moet zorgen dat de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE) geschikt wordt gemaakt voor Groen Gas Hubs. Goed nieuws voor de stichting Energy Valley die grote ambities heeft op het gebied van groengasproductie. "Als Groen Gas Hubs onderdeel gaan uitmaken van de SDE, is dat een stevige impuls voor de productie van groen gas", verwacht Ruud Paap, projectmanager Groen Gas van stichting Energy Valley. De stichting werkt in de drie noordelijke provincies en de kop van Noord-Holland aan de opzet van een reeks locaties waar groen gas wordt gemaakt uit biomassa zoals mest, rioolslib of huishoudelijk afval.

Groen Gas Hub
Een Groen Gas Hub is een knooppunt/netwerk/verzamelpunt waaraan verschillende producenten, zoals agrarische of industriële vergisters biogas kunnen leveren. De vergisting van biomassa tot biogas gebeurt lokaal, bij de producent. Maar om tot groen gas te komen is zuivering en opwaardering nodig van het biogas. Het proces van opwaarderen tot aardgaskwaliteit gebeurt op een centrale plaats, de Hub. Na opwerking tot groen gas kan het aan het aardgasnet van Gasunie of de lokale netbeheerder worden toegevoegd.

Samenwerking
Door slim samen te werken zijn de Groen Gas Hubs in staat om tegen lage kosten groen gas te produceren. Zo hoeven niet alle boeren het door hen geproduceerde biogas zelf op te waarderen tot groen gas. Een installatie waarin het gas op de goede kwaliteit moet worden gebracht is namelijk zeer kostbaar. De aansluiting van bijvoorbeeld een boerenbedrijf op een hub, kan daarentegen met een relatief goedkope biogasleiding plaatsvinden.

Aanpassing SDE nodig
De huidige SDE houdt geen rekening met samenwerkingsverbanden zoals de gashub. Zo is de SDE geschreven voor stand-alone-installaties, waarbij er wordt uitgegaan dat vergisting en opwaardering op één locatie plaatsvindt. "De gehele installatie wordt als één gasproducent beschouwd. Terwijl bij Groen Gas Hubs de vergisting en opwaardering niet automatisch op één locatie plaatsvinden," legt Paap uit. Een andere belemmering is dat de SDE uitgaat van één installatie die circa twaalf jaar meegaat. "Een kenmerk van een Hub is dat het een groeimodel is. Het concept van een Groen Gas Hub is dynamisch. Dat past niet binnen het huidige SDE-model."

Lobby
Het afgelopen jaar hebben noordelijke bestuurders en de samenwerkende ondernemingen achter de Groen Gas Hubs intensief gelobbyd in Den Haag om aandacht te vragen voor huidige beperkingen van de SDE voor Groen Gas Hubs. Paap: "We hebben het ministerie van Economische Zaken verzocht maatregelen te treffen. De motie die 15 december is aangenomen heeft op een aantal punten vooruitgang geboekt." Er is afgesproken dat minister Van der Hoeven de huidige SDE gaat aanpassen. "We hadden eigenlijk gehoopt om dit jaar al te starten met Groen Gas Hubs. Maar de motie is wel een teken dat we serieus worden genomen." Bewijs hiervan is dat het eerste overleg met ambtenaren van Economische Zaken, vertegenwoordigers van de Groen Gas Hubs en het platform Nieuw Gas over aanpassing van de SDE al heeft plaatsgevonden.

HTM rijdt groen
Volgens Paap is de animo om groen gas af te nemen zeer groot. Vooralsnog gaat het groene gas vooral naar de zakelijke markt. Zo rijdt een deel van de aardgasbussen van vervoerbedrijf HTM in Den Haag sinds begin dit jaar op groen gas. Uiteindelijk is het de bedoeling dat vanaf 2011 de complete busvloot van HTM, zo'n 135 bussen, is overgestapt op groen gas. Daarmee bespaart Den Haag de komende twee jaar circa 16.000 ton CO2. Het Klimaatfonds zorgt via CNG Net en Essent voor de levering van 9 miljoen m3 groen gas aan HTM.