Senternovem

28-01-2010 | Regelingen programma Energie Onderzoek Subsidie gewijzigd

Vanaf begin dit jaar vallen alle regelingen van het programma Energie Onderzoek Subsidie (EOS) onder het Kaderbesluit EZ-subsidies en de Subsidieregeling Energie en Innovatie. Dit heeft tot gevolg dat een aantal subsidieregelingen is veranderd. Wat betekent dit voor subsidieaanvragers? Door het onderbrengen van de subsidieregelingen voor energieonderzoek en energie-innovatie bij het EZ Kaderbesluit ontstaat er meer eenheid tussen de verschillende regelingen voor energie en met andere regelingen van het ministerie van Economische Zaken.

Uniformiteit en eenvoud
Voor subsidieaanvragers betekent dit dat op meer eenduidige manier regels zijn vastgelegd voor subsidies op het terrein van (innovatie van) duurzame energie en energiebesparing. Onnodige verschillen met andere subsidieregelingen zijn bijvoorbeeld weggenomen. Bovendien heeft niet elke afzonderlijke subsidieregeling zijn eigen bepalingen over procedurele stappen, beslistermijnen, voorschotten en subsidievaststelling.

Minder administratieve lasten
Dezelfde procedures voor alle EZ-subsidieregelingen betekent een aanzienlijke verlichting van de administratieve lasten voor de aanvragers. Zo wordt er vanaf begin dit jaar bijvoorbeeld gewerkt met automatische voorschotten. Verder is het bij de subsidieaanvraag niet meer verplicht een samenwerkingsovereenkomst mee te sturen en hoeft een aanvrager nog maar maximaal een keer per jaar een voortgangsrapportage te schrijven (dat was nu vaak twee keer per jaar).

Integrale kostensystematiek
Een belangrijke wijziging is dat subsidieaanvragers die zelf met een integrale kostensystematiek werken, deze voortaan mogen gebruiken bij onderzoeksprojecten. Dit sluit voor sommige organisaties beter aan op de eigen administratie. Binnen Agentschap NL beoordeelt een centraal tarieventeam de gehanteerde integrale tarieven. Als de systematiek van de aanvrager is goedgekeurd, kan die worden toegepast bij alle regelingen van Agentschap NL.


Downloads

Wijzigingen regelingen EOS 2010 Zie het origineel