Senternovem

27-01-2010 | Instructiebijeenkomsten handhaving energiezuinige verlichting

Bedrijven en instellingen die jaarlijks meer dan 50.000 kWh energie verbruiken zijn - volgens de Wet Milieubeheer - verplicht energiezuinige verlichting te installeren indien dit rendabel is. Maar hoe controleer je dat? Om de kennis bij milieuhandhavers uit te breiden, organiseert Agentschap NL in het kader van de Taskforce Verlichting 25 instructiebijeenkomsten in 2010 .

Ondanks het feit dat er financiële voordelen zitten aan energiezuinige verlichting, treft niet ieder bedrijf of instelling de nodige maatregelen. In de praktijk merken handhavers bovendien dat controle op deze verplichte maatregelen lastig is. Of dat ze in een discussie verzeild raken over terugverdientijden. Om een brug te slaan tussen wetgeving en praktijk organiseert Agentschap NL (voorheen SenterNovem) instructiebijeenkomsten in heel Nederland.

Herkennen en adviseren

"Er zijn tal van plekken waar bespaard kan worden, bespaard móet worden. Bijvoorbeeld in supermarkten, fabrieken, boekhandels, kantoren, scholen, bedrijfshallen en trappenhuizen in flats", vertelt Jan Meutzner van Meutzner Licht Design. Met een grote instructievrachtwagen, vol verschillende soorten verlichting, reist hij het land door om milieuambtenaren te informeren over energie-efficiënte verlichting.

Doel is om onzuinige verlichting snel te leren herkennen én om te kunnen adviseren over zuinige alternatieven. Meutzner: "Besparing valt op vele manieren te realiseren. Door licht te dimmen, met behulp van bewegingssensoren en met daglichtsensoren bijvoorbeeld. Maar ook met bijvoorbeeld led- of compactfluorescentielampen (spaarlampen) en reflectoren in de armaturen."

Verlichtingsscan

In opdracht van Agentschap NL ontwikkelde Jan Meutzner een verlichtingsscan: een eenvoudige scan voor `lichtleken'. Na invoer van de bestaande verlichtingsituatie van een concreet gebouw geeft de scan aan door welke energiezuinige verlichting de verlichting te vervangen is, wat de investeringskosten daarvan zijn en hoe lang de terugverdientijd is.

Te korte terugverdientijd

Uit de proefbijeenkomsten die Agentschap NL eind 2009 organiseerde blijkt dat handhavers aanlopen tegen de regels omtrent de terugverdientijd van duurzame investeringen. Volgens de Wet Milieubeheer zijn bedrijven die per jaar meer dan 50.000 kWh aan energie verbruiken verplicht duurzame maatregelen te nemen die een terugverdientijd hebben van maximaal vijf jaar. "Het lastige van deze regelgeving is dat de `bewijslast' bij ons ligt", vertelt Ruben van Brenk van de gemeente Utrecht. "Wij moeten kunnen aantonen dat de terugverdientijd niet meer dan vijf jaar is. Daarom zou het veel beter werken als bewezen technieken in alle gevallen verplicht zijn. Het zijn maatregelen die gewoon werken, daar zouden we het niet elke keer over moeten hebben. En laat in de overige gevallen bedrijven maar aantonen dat de investering zichzelf niet terugverdient."

Veldonderzoek

Een (optioneel) onderdeel van de instructiebijeenkomsten is een `veldonderzoek': samen met Meutzner bekijken de deelnemers de besparingsmogelijkheden van een specifiek gebouw. Het veldonderzoek tijdens de proefbijeenkomst bij de Milieudienst Utrecht laat nog eens zien tegen welke situaties handhavers kunnen aanlopen. Bijvoorbeeld wanneer de huurder van een pand niet de zeggenschap heeft over het facilitair management. "Dat levert vaak het argument op dat de huurder wel wil besparen maar niet mag van de verhuurder", legt Meutzner uit. "Maar uiteraard mag dat geen reden zijn om niet aan de wetgeving te voldoen. Met deze bijeenkomsten willen we de milieuambtenaren dan ook praktische handvatten aanreiken zodat ze concrete maatregelen kunnen voorstellen en tegelijkertijd de kostenbesparingen inzichtelijk kunnen maken. We houden het zo praktisch mogelijk."

Meer informatie en aanmelden
De lichtscan van Agentschap NL is online te vinden op http://schoonlichtscan.admea.nl. Wilt u zich aanmelden voor een instructiebijeenkomst verlichting voor milieuhandhavers? Informeer eerst binnen uw gemeente, regio of provincie of er voldoende belangstelling bestaat. Zend daarna een e-mail met het aantal deelnemers, de namen van de deelnemende gemeente(n) en/of provincie(s) en uw telefoonnummer aan: taskforceverlichting@agentschapnl.nl Wijzigingsdatum | 28-01-2010