Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa juicht collectief overleg toe om kwaliteit van zorg zichtbaar te maken

03-10 / 28-01-2010

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) juicht het toe dat individuele zorgaanbieders, zoals huisartsen en fysiotherapeuten, op landelijk niveau collectief met elkaar en de zorgverzekeraars overleggen om de kwaliteit van zorg zichtbaar te maken. Tegelijkertijd geeft de toezichthouder aan dat collectief onderhandelen over ondermeer prijzen, volumes en marktverdeling, om zo tegenwicht te vormen tegenover de zorgverzekeraars, nog steeds uit den boze is. Dit zegt de NMa naar aanleiding van een visiedocument over individueel en collectief onderhandelen tussen zorgverzekeraars en vrijgevestigde extramurale zorgaanbieders

Als zorgaanbieders afspraken maken over bijvoorbeeld prijzen, dan ontstaat er een kartel. Kartels zijn op basis van de Mededingingswet verboden omdat zij de keuzemogelijkheden voor patiënten en verzekerden beperken. Als patiënten en verzekeraars te weinig keuze hebben, dan wordt de zorgaanbieder ook niet meer gestimuleerd doelmatiger te werken en de kwaliteit te verbeteren. Dit zal uiteindelijk leiden tot een verslechtering van het zorgaanbod, licht Pieter Kalbfleisch toe, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NMa.

Ten aanzien van collectief overleg over kwaliteitsnormen en indicatoren trekt de NMa een andere conclusie. Kalbfleisch: Een van de belangrijkste belemmeringen voor de concurrentie in de zorg op dit moment is het gebrek aan duidelijkheid over de door de zorgaanbieders geleverde kwaliteit. Indien landelijk collectief overleg van zorgaanbieders er toe leidt dat de meetbaarheid van de kwaliteit wordt vergroot, juich ik dat toe. Door kwaliteit meetbaar te maken, zijn patiënten beter in staat de juiste zorgaanbieder te kiezen. De zorgverzekeraars kunnen hierdoor betere keuzes te maken bij het inkopen van zorg voor hun verzekerden. Een soortgelijke conclusie trekt de NMa voor het ontwikkelen van een systeem waarin zorgverzekeraars (mee)betalen aan de kosten die zorgaanbieders moeten maken om te innoveren. Immers, zo stelt de NMa, innovatie komt zowel de zorgaanbieder, de zorgverzekeraar en uiteindelijk de patiënt/verzekerde ten goede door betere (toekomstige) dienstverlening of lagere premies.

Aanleiding voor het NMa-onderzoek is dat zowel de NMa als de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de afgelopen jaren een reeks van klachten heeft ontvangen van verschillende zorgaanbieders over de vermeende inkoopmacht door zorgverzekeraars. Naar aanleiding hiervan hebben beide toezichthouders rondetafelgesprekken georganiseerd tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Hieruit bleek dat zorgaanbieders graag een collectief willen vormen tegenover de zorgverzekeraar zodat er een evenwichtigere onderhandelingsrelatie ontstaat. De NZa en de NMa hebben vanuit hun eigen expertise en aanvullend op elkaar nader onderzoek gedaan naar de onderhandelingsrelatie tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Gezien haar rol en verantwoordelijkheden is de NZa hierbij dieper ingegaan op de vraag wat de gevolgen zijn van inkoopmacht en collectief onderhandelen, in het bijzonder tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen en de curatieve GGZ (representatiemodel), op de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg. De NMa heeft in haar onderzoek geanalyseerd of en zo ja in welke gevallen collectief onderhandelen wenselijk zou kunnen zijn (voordelen oplevert voor de patiënt of verzekerde), welke risicos daar aan verbonden zijn en welke ruimte de Mededingingswet daarbij biedt. Ook wordt hierbij aandacht besteed aan de mogelijke gevolgen en risicos van inkoopmacht bij de zorgverzekeraars.

Beide onderzoeken komen vanuit hun eigen invalshoek tot een vergelijkbare conclusie, namelijk dat collectief overleg om kwaliteit inzichtelijk te maken de concurrentie kan bevorderen. Collectieve onderhandelingen over bijvoorbeeld prijzen en de lokale invulling van kwaliteitsnormen tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars beperken de concurrentie. Beide rapporten worden vandaag gepubliceerd.

Klik hier voor het visiedocument van de NMa. Voor het visiedocument van de NZa: zie www.NZa.nl.
Zie het origineel