Gemeente Dongen

Tussentijdse controle: Positief resultaat gemeente Dongen

Publicatiedatum: 28-1-2010

Deze maand hebben de accountants van de gemeente Dongen de tussentijdse controle 2009 afgerond en gerapporteerd aan het college van burgemeester en wethouders. De tussentijdse controle is vooral gericht op onderwerpen die van belang zijn voor een goede en betrouwbare jaarverslaggeving. Hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met actuele ontwikkelingen. Bevindingen en actiepunten op het terrein van interne beheersing en overige activiteiten die van belang zijn voor een kwalitatieve verbetering van de bedrijfsvoering hebben de overhand in deze tussentijdse controle.

Bedrijfsvoering
In de notitie Tussentijdse controle 2009 geven de accountants van Deloitte aan dat de gemeente Dongen de afgelopen jaren fors heeft geïnvesteerd in een goede bedrijfsvoering. Met name op het gebied van rechtmatigheid, de inrichting van processen, de inrichting van de financiële administratie en de opzet van de tussentijdse informatievoorziening zijn de nodige stappen gezet. Uit de notitie blijkt dat de gemeente Dongen alle belangrijke processen heeft beschreven en dat er checklisten zijn ontwikkeld aan de hand waarvan kan worden vastgesteld of binnen deze processen rechtmatig wordt gehandeld. Periodiek worden hierop interne controles uitgevoerd. De accountants zijn van mening dat hiermee een solide basis is gelegd voor de beheersing van de bedrijfsprocessen.

Rapportages
Ook aan de informatievoorziening is in 2009 hard gewerkt. Zo wordt in de notitie van Deloitte geschreven over de managementrapportages als nieuw communicatiemiddel. In 2009 werden vier van deze rapportages opgesteld. De bedoeling is om dit aantal in 2010 uit te breiden naar vijf per jaar. Middels de managementrapportages wordt het college door het management geïnformeerd aan de hand van vier perspectieven: maatschappelijk, intern/organisatie, financieel en verbeterperspectief.
Naast deze managementrapportages wordt twee maal per jaar door het college een bestuursrapportage opgesteld voor de raad. De opzet van deze rapportages is in grote lijnen gelijk aan die van de managementrapportages, met dien verstande dat het intern/organisatieperspectief hierin niet wordt meegenomen. Met deze brede opzet komen de management- en bestuursrapportages tegemoet aan de wens om de ontwikkelingen op verschillende terreinen aan elkaar te koppelen en zo een beter beeld te geven van de (financiële) voortgang van de uitvoering van beleid.

Doorontwikkeling
De bedrijfsvoering van de gemeente Dongen bevindt zich, mede door bovengenoemde stappen, op een goed niveau. Hiermee is de basis gelegd voor verdere doorontwikkeling.