Groenlinks Gouda


Bijdrage debat Veiligheidsbeleid

Donderdag 28 January 2010, 09:53u - Michel Klijmij
* veiligheid

Voorzitter,

Zonder twijfel is veiligheid het onderwerp dat de meeste Gouwenaars bezig heeft gehouden. Dat we nu een nieuw veiligheidsbeleid vaststellen is daarom toch een kleine mijlpaal. Maar dit voorstel is vooral ook een voortzetting van successen uit de afgelopen periode, en een aanscherping van die punten waar het beter kan en moet. Dat past ook bij de discussie over veiligheid: dat Gouda een zo veilig mogelijke stad moet worden vinden we allemaal, maar hoe we dat moeten doen, dat levert debat op.

Als GroenLinks hebben we het veiligheidsbeleid bekeken vanuit drie uitgangspunten:


1. Wij willen dat crimineel gedrag bestraft wordt. Wie zich misdraagt moet weten dat dat niet getoleerd wordt. Met name groepsgedrag moet daarbij doorbroken worden.

2. Wij willen dat crimineel gedrag voorkomen wordt. Niet iedereen groeit op in een gelukkig huishouden, niet iedereen heeft dezelfde kansen. Als samenleving zijn we verplicht om ervoor te zorgen dat de goede weg - werk, opleiding, vrijwilligerswerk - voor iedereen de meest aantrekkelijke en bereikbare route is. Wij moeten kansen bieden aan degenen die minder kansen hebben, dat is een kwestie van opkomen voor elkaar.

3. Wij willen een veilige stad voor iedereen. Wij zijn met 71.000 Gouwenaars, en niet met groepen "wij" en "zij". Ook Gouwenaars van Marokkaanse afkomst ergeren zich aan crimineel en overlastgevend gedrag van jongeren in hun buurt. Wie het goed doet ervaart door die problemen discriminatie en uitsluiting. Maar het gaat ons ook om een veilig gevoel voor iedereen. Onveiligheidsgvoelens beperken je vrijheid om gewoon over straat te lopen.

Vanuit deze uitgangspunten wil GroenLinks het volgende naar voren brengen:


* Een goede samenwerking met politie en justitie is voor ons essentiëel, zij moeten immers onze doelstelling helpen waar te maken. De gemeente moet daarin het voortouw nemen - wij worden immers als politiek aangesproken op hoe politie en justitie hun werk doen. Uit de antwoorden van de burgemeester vorige week komt naar voren dat dat besef bij alle partners aanwezig is.
* Voorkom het afglijden naar overlast en criminaliteit. Hiervoor moet er goed worden samengewerkt mét en tussen instanties. Dit punt komt nog beperkt naar voren in het besluit.
* Denk niet alleen aan de daders, maar ook aan de slachtoffers. De politie die nog eens belt om te vertellen wat er is gedaan na een melding is daar een goed voorbeeld van. Veel gevoelens van onveilighed kunnen worden voorkomen als we ons optimaal inspannen om een goede service aan melders en slachtoffers te bieden. Ook hier moeten we opkomen voor elkaar.

* Het tegengaan van discriminatie. Dat dit in het besluit staat juichen wij van harte toe, want hier maken wij ons al jaren sterk voor. Zoals Pierre Mehlkopf ook vorig jaar al zei: wie niet mee mag doen aan het spel hoeft zich ook niet aan de spelregels te houden. Wij willen dat iedereen zich aan de spelregels houdt, en de voorwaarde is dan ook dat iedereen die wil mee mag doen.
* De samenwerking met burgers. We hebben het over "Gouda veilig, dat doen we samen". Dat wordt wel in onze visie verwoordt, maar niet bij de indicatoren. Wij vinden het belangrijk dat we onze burgers actief betrekken bij het veiligheidsbeleid. We moeten communiceren door te doen. Daarom willen wij een inspannings-indicator "betrokkenheid" opnemen in het besluit met als doelstelling "meer burgers zijn betrokken bij het veiligheidsbeleid".
* Privacy is een belangrijk grondrecht van burgers, dat de laatste tijd onder druk staat. Zeker met de nieuwe bevoegdheden die de burgemeester tegenwoordig heeft. Wij willen daarom de burgemeester vragen om de raad actief op de hoogte te stellen van ingrijpende maatregelen op gebied van privacy, en te dit te verantwoorden op basis van het effect van de maatregelen. Dit zou minimaal eens per jaar, of vaker als dat nodig blijkt, moeten.
* Als het dan toch over privacy gaat: het voorstel van het CDA om pratende camera's te plaatsen kan niet op onze steun rekenen. Gouda moet een stad met een menselijke maat blijven. Wij investeren liever in extra stadstoezicht om mensen aan te spreken op hun gedrag, dan een stuk techniek dat tegen je aanpraat. Pratende camera's zijn onpersoonlijk en doen wel heel erg denken aan Big Brother is Watching You.

Voorzitter,

Gouda is van ons allemaal. En allemaal willen we in een veilige stad wonen. Wij heben het vertrouwen dat dat met dit beleid gaat lukken.