Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Maatregel kinderboerderijen apart aflammeren van kracht

Persbericht | 28-01-2010

De op dinsdag 26 januari 2010 aangekondigde maatregelen over het apart aflammeren van schapen en geiten op bedrijven met een publieksfunctie gaan vandaag om 11.00 uur in.

Kinderboerderijen en alle andere houderijen met een publieke functie worden verplicht om alle drachtige geiten en schapen volledig afgezonderd van publiek in een afgesloten ruimte af te laten lammeren. De verplichting tot het apart zetten geldt vanaf het moment waarop voor die dieren ten minste vier maanden van de dracht is verstreken tot twee weken na het lammeren. De lammetjes blijven die twee weken bij het moederdier in de afgesloten ruimte.

Lammetjesaaidagen

Om besmetting van mensen tijdens lammetjesaaidagen in de toekomst te voorkomen, hebben de ministers besloten dat lammetjesaaidagen in 2010 alleen zijn toegestaan als alle dieren op het bedrijf tweemaal tegen Q-koorts zijn ingeënt. Voorts geldt vanaf vandaag op die bedrijven een verbod voor het publiek om bij drachtige geiten en schapen te komen.

Meer informatie


* Wijziging van de Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten in verband met Q-koorts van 28 januari 2010, nr. 111689, (hygiënemaatregelen houderijen met een publieksfunctie)