Gemeente Leeuwarden

Persbericht gemeente Leeuwarden, 28 januari 2010

Uitspraak Rechtbank: gemeente Leeuwarden hoeft huisafvalinzameling niet aan te besteden

De rechtbank heeft 27 januari 2010 uitspraak gedaan in de juridische procedure die twee afvalinzamelaars Sita Recycling Services Noord Oost BV en Van Gansewinkel Nederland BV in oktober 2007 tegen de gemeente Leeuwarden hebben aangespannen. De gemeente Leeuwarden is in het gelijkgesteld: de gemeente hoeft huisafvalinzameling niet aan te besteden. Wethouder Gerrit Krol, portefeuillehouder financiën, is verheugd over deze uitspraak.

Voorgeschiedenis:

Sita en Van Gansewinkel waren het niet eens met het feit dat de gemeente Leeuwarden de inzameling van huishoudelijk afval in 2000 had opgedragen aan B.V. Fryslân Miljeu Noord West zonder het houden van een aanbesteding. Dit bedrijf verzorgt de inzameling van huishoudelijk afval voor de gemeente tot de dag van vandaag. Sita en Van Gansewinkel stelden dat zij hun diensten aanboden in de volgens hen vergelijkbare gemeente Arnhem tegen een aanzienlijk lager tarief. Sita en Van Gansewinkel gaven echter geen enkele inzage in de opbouw van hun kostencomponenten. De gemeente Leeuwarden gaf daarentegen tijdens de procedure uitvoerig inzage in de kostenstructuur van de huisafvalinzameling in haar gemeente.

Uitspraak rechtbank:

De rechtbank oordeelt dat de gemeente de huisafvalinzameling niet Europees aan hoefde te besteden. Ook achtte de rechtbank de stelling van Sita en Van Gansewinkel niet aannemelijk dat de gemeente Leeuwarden daarvoor aan Fryslân Miljeu Noord West BV een vergoeding betaalt die niet marktconform is. Daarmee is staatsteun in strijd met het Europese Gemeenschapsverdrag niet aangetoond.

In haar motivering stelt de rechtbank verder dat Leeuwarden tezamen met andere gemeentelijke aandeelhouders van NV Fryslân Miljeu een doorslaggevende invloed heeft op belangrijke en strategische beslissingen van Fryslân Miljeu Noord West BV. Deze BV werkt uitsluitend voor die aandeelhouders en niet voor anderen. De rechtbank stelde daarom dat laatstgenoemde vennootschap als een eigen gemeentelijke dienst te beschouwen is. Verder stelde de rechtbank nu er sprake is van een samenwerkingsverband van alleen maar gemeenten, zonder enige betrokkenheid van een private partij, dat het de gemeente Leeuwarden vrij stond om niet tot (Europese) aanbesteding over te gaan.

Tot slot gaf de Rechtbank aan dat onderbouwing ontbrak voor de stelling van Sita en Van Gansewinkel dat de gemeente Leeuwarden staatsteun heeft gegeven. Sita en Van Gansewinkel zijn veroordeeld tot betaling van de proceskosten van zowel de gemeente Leeuwarden als van Fryslân Miljeu Noord West, elk ¤ 20.993.




Gemeente Leeuwarden