Rechtbank Breda


Rechtbank Breda verklaart OM niet-ontvankelijk in drugssmokkelzaak

Breda, 27 januari 2010 - De meervoudige kamer van de rechtbank Breda heeft in een strafzaak waar een achttal verdachten terecht stonden voor drugssmokkel het OM niet-ontvankelijk verklaard omdat "is geknoeid" met het proces-verbaal van de hoofdverdachte. De zaak is op 13 januari 2010 inhoudelijk behandeld. De acht verdachten zijn toen al in vrijheid gesteld.

Aan de hoofdverdachte is de in- en uitvoer van heroïne, de uitvoer van XTC en hashish, het aanwezig hebben van amfetamine en het witwassen van geld ten laste gelegd. Naar het oordeel van de rechtbank is er sprake van een ernstige schending van de beginselen van een behoorlijke procesorde, waardoor met grove veronachtzaming van de belangen van de verdachte aan diens recht op een eerlijk proces is tekort gedaan. Immers, door het handelen van enkele bij het onderzoek betrokken verbalisanten, valt niet meer naar behoren te reconstrueren hoe het verhoor van verdachte precies is verlopen. De "bekentenis" van verdachte vormt naar het oordeel van de rechtbank een essentieel onderdeel van het gehele onderzoek. Deze verklaring, en daarmee ook het gehele onderzoek, is dermate besmet, dat daaraan verregaande consequenties dienen te worden verbonden, ook ten aanzien van de overige zeven verdachten.

Nu er sprake is van een fundamentele inbreuk op de procesorde, dient, los van de vraag of de verdachte in zijn belangen is geschaad, het openbaar ministerie niet-ontvankelijk te worden verklaard in de vervolging. Die inbreuk raakt de rechtspleging immers in haar kern.

LJ Nummer

BL0898
Zie het origineel

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 28 januari 2010