GroenLinks Rotterdam


`Geef bewoners een stem bij opstellen plannen'

Donderdag 28 January 2010, 11:53u Ivo Rodermans
* Bouwen en Wonen

* Wijken

`Geef bewoners een stem bij opstellen plannen'

Bewoners moeten vanaf het eerste moment kunnen meepraten over plannen in hun wijk. Dat voorstel doet kandidaat-raadslid Judith Bokhove van GroenLinks. ,,Inspraak is nu vaak een wassen neus, doordat mensen pas betrokken worden als een plan in kannen en kruiken is. Bewoners voelen zich daardoor onmachtig en ambtenaren zien hen als lastige zeurpieten. Wij willen wensen van bewoners echt serieus nemen."

De gemeente Rotterdam heeft regels over het betrekken van bewoners bij plannen in de wijk. Volgens Judith gaat het in de praktijk toch vaak verkeerd. ,,Het roer moet drastisch om bij de gemeente. Mensen worden nu vaak pas geïnformeerd als plannen in een ver stadium zijn. Ze hebben daardoor het idee dat er niets meer veranderd kan worden. Vaak is dat ook zo, en dat leidt tot frustraties, onmacht en ontevredenheid."

Bokhove wil mensen in een vroeg stadium laten meepraten over plannen, bijvoorbeeld over groen in de straat, de herinrichting van een weg of een bouwplan in de wijk. ,,De bewoners vroegtijdig informeren is niet voldoende. Beleidsmakers kiezen daar niet voor, omdat een halfslachtig plan dat nog niet klaar is óók onrust veroorzaakt. Door bewoners écht mee te laten denken over plannen, doorbreek je dat probleem en is iedereen een stuk gelukkiger."

GroenLinks wil wensen van buurtgenoten serieus nemen. ,,Vaak weten bewoners precies waar bijvoorbeeld een extra zebrapad moet komen, terwijl je dat op de tekentafel over het hoofd ziet", zegt Bokhove. ,,Dat betekent niet dat bewoners altijd gelijk krijgen. Soms moet een zieke boom simpelweg gekapt worden. Als de gemeente zonder mededeling de zaag erin zet, hangt de halve straat verontwaardigd aan de telefoon. Je kunt ook uitleggen waarom een boom omgaat en aan de bewoners vragen welke boomsoort ze terug zouden willen." Video: