Gemeente Smallingerland


Plek voor sociaal pension

Er zijn vergevorderde plannen om een sociaal pension in het pand Stationsweg 118 in Drachten te vestigen. Dit pand voldoet aan tal van eisen waaraan een sociaal pension moet voldoen en is geschikt om intern te verbouwen binnen de financiële mogelijkheden.

Het sociaal pension biedt onderdak aan 24 volwassen mannen en vrouwen uit Drachten en omgeving die onvoldoende zelfredzaam zijn om zelfstandig te wonen. Zij worden nu nog grotendeels in Leeuwarden opgevangen. Het pension biedt hen de mogelijkheid om terug te keren naar hun oude omgeving. De bewoners van het sociaal pension worden professioneel begeleid naar een zo zelfstandig mogelijk leven. Dit kan variëren van uitstroom naar een zelfstandige woning tot een langdurig verblijf in het pension met een zo groot mogelijke mate van zelfredzaamheid. Binnen het pension is 24 uur per dag, 7 dagen per week toezicht en begeleiding. De begeleiding en toezicht worden verzorgd door Zienn, een organisatie voor maatschappelijke opvang. Woningcorporatie WoonFriesland wordt eigenaar van het pand en zal het verbouwen en onderhouden.

In 2002 is in de Regiovisie op de Maatschappelijke Opvang in de provincie Fryslân vastgesteld dat er verspreid over de provincie opvangvoorzieningen zouden moeten komen zodat mensen lokaal, in hun eigen omgeving (dichter bij de familie en/of het sociale netwerk) zouden kunnen worden opgevangen. In de afgelopen jaren is intensief gezocht naar een plek voor zo'n voorziening in Drachten. Verschillende locaties zijn onderzocht, maar uiteindelijk ongeschikt bevonden. Stationsweg 118 voldoet wel aan alle praktische, ruimtelijke en financiële voorwaarden.
Om Stationsweg 118 in gebruik te kunnen nemen als sociaal pension is een bestemmingsplanwijziging nodig. De procedure daarvoor wordt binnenkort gestart.

Direct omwonenden van het pand Stationsweg 118 zijn uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op woensdag 3 februari 2010.