Gemeente Enschede

Bebouwing op het terrein van De Bleekerij in Boekelo

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor het bestemmingsplan "De Bleekerij 2007" gewijzigd vast te stellen. De wijzigingen hebben onder meer betrekking op de bebouwing langs de spoorlijn in Boekelo. Door de voorgestelde wijzigingen blijft het historische karakter van de bebouwing langs de oostzijde van het spoor beter zichtbaar.

Het bestemmingsplan "De Bleekerij 2007" heeft betrekking op het gebied, begrensd door de Boekelosestraat, de historisch recreatieve spoorlijn van de Stichting Museum Buurt Spoorweg Haaksbergen-Enschede, de RW35 en de Broekheurnerbeek.

Op 26 januari 2010 hebben burgemeester en wethouders aan de raad voorgesteld het bestemmingsplan op een aantal punten - in vergelijking met het ontwerpbestemmingsplan - gewijzigd vast te stellen. Eén van die voorgestelde wijzigingen is dat er op de noord-oosthoek van de spoorlijn en de Boekelosestraat geen bebouwing kan worden opgericht. De bebouwing langs de spoorlijn schuift ongeveer 50 meter in noordelijke richting op. Hierdoor is er vanuit Boekelo meer zicht op de historische bebouwing op het voormalige fabriekscomplex op de Bleekerij, terwijl er bij de entree van het gebied nabij de spoorlijn toch een pleinvorm behouden blijft.

Procedure
Het ontwerpbestemmingsplan "De Bleekerij 2007" heeft vanaf 12 juni 2009 gedurende 6 weken ter inzage gelegen. Gedurende die termijn zijn er bij de gemeenteraad 28 brieven met zienswijzen (bezwaren) ingediend met ongeveer 80 handtekeningen. Eén zienswijze is na afloop van de wettelijke termijn - dus te laat - ingediend.
Op 20 november 2009 zijn alle indieners van de zienswijzen in een hoorzitting onder leiding van wethouder Bleker in de gelegenheid gesteld een toelichting te geven op hun bezwaren.

De indieners van de zienswijzen en de projectontwikkelaar voor het gebied van de Bleekerij zijn door de gemeente van het collegebesluit op de hoogte gesteld.

Het voorstel om het bestemmingsplannen vast te stellen wordt op dinsdag 2 februari 2010 behandeld in een vergadering van de (raads)commissie West.
Vervolgens zal de definitieve besluitvorming plaatsvinden in de raadsvergadering van 15 februari 2010.

Geplaatst: 28 januari 2010.

28 januari 2010