Politie Groningen

Politie lost 14 graffitizaken op

Stadskanaal , 28-01-2010 o Met de aanhouding van twee 18-jarige tieners ut Stadskanaal heeft de politie meerdere gevallen van graffiti vandalisme opgelost.

De afgelopen twee jaar waren diverse plekken in het centrum, het industrieterrein en het recreatiepark Pagedal in Stadskanaal, het doelwit van graffitispuiters. De graffiti werd vooral aangebracht op zichtbare plaatsen waar veel publiek komt.

Door structurele inzet van stadswachten wist de politie zeker 14 gevallen van graffiti in Stadskanaal opgelost. Tijdens de patrouilles van de stadwachten werd elk nieuw geval van graffiti consequent met een foto vastgelegd. De graffiti-uitingen worden ook wel tags genoemd. Deze tags zijn vaak uniek en in feite een handtekening van de maker.

Verhoor

De tieners werden donderdag 21 januari in Stadskanaal op heterdaad betrapt tijdens het spuiten van graffiti. Tijdens het politieverhoor gaven beide verdachten toe dat zij verantwoordelijk waren voor het kunstwerk. Beiden bekenden daarnaast 13 andere gevallen van graffiti en vandalisme. In afwachting van hun strafzaak zijn de Kanaalsters naar huis gestuurd. Ook wordt bekeken of de schade, inclusief de schoonmaakkosten, kan worden verhaald op de daders.

Advies

De politie pakt zaken van graffiti nadrukkelijk op. Dit doet de politie door extra aandacht te besteden aan het opsporen en vervolgen van de verdachten. Hierbij is de hulp van burgers hard nodig. De politie adviseert aan burgers altijd aangifte te doen als eigendommen met graffiti zijn vernield.