Politie Utrecht

Persberichten Lekstroom, 12.45 uur

Utrecht, 28-01-2010

Duo bekent reeks diefstallen

NIEUWEGEIN De politie verdenkt een 48-jarige vrouw en een 32-jarige man uit Nieuwegein van een reeks diefstallen.

De vrouw sloeg toe in diverse supermarkten in Nieuwegein, IJsselstein en Houten. Zij pakte daarbij de boodschappenkar met daarin de tas van een winkelende klant en reed daarmee uit het zicht van de eigenaar. De vrouw doorzocht dan de tas en nam de waardevolle goederen zoals portemonnees en mobiele telefoons weg. In een aantal gevallen nam zij de gehele tas weg. Er konden 15 diefstallen, die verspreid over het jaar 2009 waren gepleegd, aan de vrouw worden gekoppeld.

De 32-jarige man wordt voor zeker acht diefstallen uit onder meer supermarkten verantwoordelijk gehouden. Verder stal hij fietsen in Nieuwegein en pinde hij geld met een uit een portemonnee gestolen bankpas. Toen de 32-jarige man werd betrapt in een bouwmarkt in Nieuwegein, waar hij twee keer eerder wel met succes toesloeg, bedreigde hij met een mes het winkelpersoneel en wist te ontkomen.

De verdachten konden uiteindelijk aan de hand van beveiligingsbeelden worden opgespoord en zijn afgelopen maandag 25 januari aangehouden. De samenwonende verdachten pleegden de feiten afzonderlijk. De verdachten zijn donderdag 28 januari voorgeleid aan de rechter-commissaris in Utrecht.

Drie jongens bekennen reeks vernielingen

HOUTEN Drie jongens van 9 en 10 jaar uit Houten hebben bekend verantwoordelijk te zijn voor een reeks vernielingen aan fietsen en autos.

Het onderzoek tegen het drietal startte, toen zij op heterdaad werden betrapt bij het leksteken van een fietsband. Uit het bekijken van soortgelijke aangiftes bleek dat er op de Koppeling, de Wegenbouw, het Kienhout, Herbergiershof en de Casademuur ook banden van fietsen en autos waren lek gestoken. Toen het drietal daarmee werd geconfronteerd, bekenden zij dit gedaan te hebben. Daarnaast sneden zij zadels van fietsen kapot en draaiden tientallen ventielen uit fietsbanden en gooiden deze weg. De vernielingen vonden plaats in de periode van ongeveer 1 augustus tot 1 december 2009. Met de ouders/verzorgers vindt overleg plaats om de ontstane schade aan de gedupeerden te vergoeden.

Achtervolging na overval op woning

VIANEN Op woensdagochtend 27 januari pleegden drie mannen een overval op een woning. Na een achtervolging zijn drie verdachten aangehouden. Rond 11.50 uur kreeg de politie de melding dat er een overval had plaatsgevonden op een woning aan het Weidekamp. Daarna zouden meerdere verdachten in een auto zijn gesprongen en ervandoor zijn gegaan. Getuigen gaven via 112 een goed signalement van de verdachten en omschrijving van de vluchtauto door.

De politiemeldkamer stuurde direct meerdere politie-eenheden naar Vianen en omgeving. Agenten zagen de vluchtauto op de Rijksweg A27 met hoge snelheid in de richting van Utrecht rijden en de achtervolging werd ingezet. Hierbij reden de verdachten met hoge snelheid over binnenwegen, reden door bij sluitende overwegbomen en negeerden rode verkeerslichten. De verdachten reden met hoge snelheid over de busbaan tussen de Rijksweg A28 en het UMC. Een achtervolgende politiewagen raakte daar van de weg en botste tegen een verkeerslicht. Iets verderop werden drie verdachten, jongemannen van 19, 20 en 25 jaar en allen uit Nieuwegein, aangehouden. Daarbij werd door de agenten gebruik gemaakt van hun vuurwapen. De vluchtauto werd in beslag genomen. De verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht en voor nader onderzoek ingesloten.

De politie zet het onderzoek voort. In het kader daarvan wordt onder andere een buurtonderzoek ingesteld en wordt aan getuigen van de overval verzocht contact op te nemen met de politie van district Lekstroom op telefoonnummer 0900-8844.