Gemeente Breda

Meer bezoekers Bredase coffeeshops

Het aantal bezoekers van Bredase coffeeshops is sinds september vorig jaar toegenomen met 31%.

Tot op heden leidt dit niet tot meer overlast. Om in te kunnen spelen op mogelijke effecten van de sluiting van de coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal, besloot het college van burgemeester en wethouders vorig jaar de bezoekersaantallen te monitoren. Burgemeester van der Velden: âDe eerste resultaten laten zien dat de situatie beheersbaar is, vanzelfsprekend zitten we er boven op en nemen we maatregelen indien nodig.â Het monitoren van bezoekersaantallen maakt deel uit van het Actieprogramma Aanpak Drugsproblematiek.

Â

Na de sluiting van de coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal was de verwachting dat klanten massaal naar Breda af zouden reizen. Met een toename van overlast tot gevolg. Tot op heden is dat niet gebleken. In september 2009 startte de gemeente Breda met tellingen bij de Bredase coffeeshops om zo inzicht te krijgen in de eventuele toename van bezoekers en de herkomst van bezoekers. Nu vier maanden later blijkt er een toename van bezoekers van 31%. Daarvan is 60% afkomstig uit Nederland en 40% bestaat uit buitenlandse klanten. De Nederlandse klanten komen voor 72% uit Breda. De buitenlandse klanten komen voor 56% uit België en 31% uit Frankrijk.

Â

Het ligt voor de hand een deel van de toename in bezoekers toe te schrijven aan de sluiting van de coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal. Het betreft een tussenstand. In maart 2010 volgt een rapportage waarin ook de uitkomst wordt meegenomen van een eindmeting onder omwonenden naar de beleving van de overlast. Omdat uit de tellingen nog niet kan worden afgeleid of de bezoekersaantallen zich stabiliseren of langzaam groeien is besloten door te gaan met tellen tot en met september 2010. Politie, justitie en gemeente gaan door met de handhavingacties op vooral illegale verkooppunten.

Â

Het Actieprogramma Aanpak Drugsproblematiek, waar de tellingen deel van uitmaken, is opgesteld naar aanleiding van aanbevelingen in het vorig jaar gepubliceerde COT-rapport over de drugsscenes in Breda. Onderdeel van het actieplan is ook de aanpak van hennepkwekerijen. In 2009 zijn in Breda 128 kwekerijen geruimd. Verschillende branden hebben het gevaar van deze kwekerijen weer eens aangetoond en daarmee de noodzaak door te gaan met de aanpak ervan.

Â

Breda, 28 januari 2010

Te downloaden:

* ACTIEPROGRAMMA DRUGS 2009.pdf