Maastricht University

Nieuw rapport toont potentieel voor betere milieuprestatie Eerste wereldwijde milieubenchmark voor vastgoedsector

Drie grote Europese institutionele beleggers, te weten APG, PGGM en USS, publiceren vandaag in samenwerking met een aantal belangrijke industriële vastgoedbedrijven een uitgebreid rapport over de milieuprestaties van de commerciële vastgoedsector. Het rapport is gebaseerd op een enquête die wereldwijd is gehouden onder 700 geregistreerde vastgoedbedrijven en fondsmanagers. De enquête is uitgevoerd door het European Centre for Corporate Engagement (ECCE) aan de Universiteit Maastricht. Het rapport toont aan dat, ondanks het feit dat energiebesparende investeringen een meerwaarde kunnen vormen voor vastgoedbeleggers, het merendeel van de respondenten milieukwesties in hun portefeuille nog niet actief beheert. Slechts een klein aantal beleggers in Australië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk komen in de buurt van de top van de internationale 'Environmental Real Estate Index'. Deze vastgoedbeleggers zouden een voorbeeld moeten zijn voor anderen in de industrie.

Het onderzoek leidde tot een nieuwe milieubenchmark, namelijk de internationale 'Environmental Real Estate Index' met o.a. scores voor milieumanagementpraktijken en de invoering hiervan. Dankzij de informatie uit de index kunnen institutionele beleggers de milieuscore van afzonderlijke vastgoedbeleggingen vergelijken met de milieudoelstellingen die zij zich hebben gesteld voor vastgoed. Deze benchmarking moet ervoor zorgen dat men zich binnen vastgoedbeleggingen meer betrokken voelt bij het milieu. Dr. Nils Kok eerste auteur van het rapport: "Gezien de huidige financiële crisis en de gevolgen daarvan op de vastgoedindustrie, zou het niet verrassend zijn als vastgoedbeleggers meer aandacht zouden besteden aan andere kwesties dan het energierendement van hun portefeuille. Dat blijkt echter niet het geval te zijn."

De enquête laat verder zien dat een opvallend klein aantal vastgoedbedrijven beschikt over cijfers van hun energieverbruik (19% van de respondenten), waterverbruik (16%) en CO2-uitstoot (14%).

Piet Eichholtz, hoogleraar Vastgoedfinanciering aan de Universiteit Maastricht: "Het benchmarken van energieverbruik van een vastgoedportfolio is een belangrijke eerste stap naar energiezuinig vastgoed. Gezien het huidige gebrek aan cijfers hebben we nog een lange weg te gaan voordat er sprake is van een beter energierendement in de commerciële vastgoedsector. De milieuprestatie van de vastgoedsector zal hoogstwaarschijnlijk nog verbeteren. Een groot aantal vastgoedbedrijven dat deelnam aan de enquête, gaf namelijk aan dat de in 2008 aangeschafte of ontwikkelde activa voldoen aan 'groene' of energiezuinige maatstaven, zoals LEED en BREEAM."

Over ECCE aan Universiteit Maastricht
ECCE is een internationaal georiënteerd onderzoeksconsortium dat is toegespitst op het uitvoeren van hoogwaardig onderzoek op het gebied van duurzame financiën en maatschappelijke betrokkenheid van bedrijven. Het Centre geeft mensen uit het bedrijfsleven en wetenschappers inzicht in de wijze waarop bedrijven en financiële markten duurzame ontwikkeling kunnen stimuleren door rekening te houden met ESG-criteria (criteria voor milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur).

Het volledige rapport 'Environmental Performance: A Global Perspective on Commercial Real Estate' door Nils Kok, Piet Eichholtz, Rob Bauer en Paulo Saraiva Peneda, en een samenvatting van 2000 woorden zijn te downloaden via www.corporate-engagement.com.




Maastricht University