Nederlander noemt economisch herstel topprioriteit voor EU

28/01/2010 13:05

Europese Commissie

De Europese Unie moet de hoogste prioriteit geven aan het economisch herstel. De meerderheid van de Nederlanders en de gemiddelde Europeaan zijn het hierover eens, zo blijkt uit de nieuwste editie van de Eurobarometer, het grootschalige opinieonderzoek dat de Europese Commissie twee keer per jaar laat uitvoeren.

Om het herstel van de economie te bevorderen, staat het instellen van een sterker Europees toezicht op financiële markten en -instellingen bovenaan de lijst van de gemiddelde Nederlander. Bijna 60% noemt dit aspect als hoogste prioriteit om de economie te versterken, Daarna volgen beter onderwijs (38%) en het verder ontwikkelen van de coördinatie van het economisch beleid op EU-niveau (35%).

Waar het gaat om het bestrijden van de effecten van de crisis vallen Nederlanders op omdat ze, meer dan andere Europeanen, de G20 noemen als meest aangewezen instituut (41%). De gemiddelde Europeaan kiest voor de EU (22%), de eigen regering (19%) en pas als derde voor de G20 (18%).

Overigens zijn Nederlanders positiever dan gemiddeld over de bescherming van de euro. Slechts 30% meent dat de eigen economie beter beschermd zou zijn geweest tegen de economische crisis met de gulden, 66% is het hiermee oneens. Gemiddeld in de EU onderschrijft 45% de stelling terwijl 47% de voorkeur aan de euro geeft.

Werkgelegenheid

Nederlanders zijn sinds het afgelopen najaar, toen de interviews werden gehouden, een stuk positiever dan bij de vorige peiling in het voorjaar van 2009. Destijds voorzag de helft van de Nederlanders een verslechtering van de economische situatie in de komende twaalf maanden, tegenover een derde in de andere EU-landen. In het najaar van 2009 denken nog maar 3 op de 10 Nederlanders dat de economie zal verslechteren. Daarmee zit Nederland weer ongeveer op het Europees gemiddelde.

Ook over de ontwikkeling van de werkgelegenheid zijn Nederlanders een stuk optimistischer geworden. In het voorjaar van 2009 voorzag tweederde een verslechtering, een half jaar later was dat verbeterd tot iets minder dan de helft (46%). Nederlanders zijn daarmee nog wel iets pessimistischer dan de gemiddelde Europeaan, waarvan 40% een verslechtering van de werkgelegenheid in het eigen land verwacht.

Ondanks het gegroeide optimisme staat de economische situatie nog bovenaan de lijst van belangrijkste onderwerpen die in Nederland spelen, gevolgd door de werkloosheid. Het belang van het onderwerp pensioenen is gestegen ten opzichte van de vorige peiling.

Nederlanders behoren verder onveranderd tot de meest tevreden inwoners van de EU. Liefst 95% is tevreden over het eigen leven. Daarmee behoort ons land tot de groep van meest tevreden inwoners, samen met de Denen, Luxemburgers, Zweden en Finnen.





http://www.eu.nl