Huurprijzen van woonruimte in Nederland in 2009 gedaald

28/01/2010 13:19

Direct Wonen

Den Haag, 28 januari 2010 - Uit onderzoek van Direct Wonen blijkt dat in het jaar 2009 de gemiddelde huurprijs van woningen in Nederland is gedaald ten opzichte van het jaar 2008. De daling van de huurprijs is veroorzaakt door een stijging van het aanbod huurwoningen.

Gemiddelde huurprijs in 2009 daalt met 2,4 procent

Uit onderzoek van Direct Wonen blijkt dat de gemiddelde huurprijs van woningen in Nederland in 2009 met 2,4 procent is gedaald ten opzichte van 2008. De cijfers van voorgaande jaren (vanaf 2005) lieten juist een opgaande lijn zien. Na een stabilisatie in 2008 lijkt er nu een trendbreuk te zijn ontstaan, mede veroorzaakt door de kredietcrisis.

In 2009 werd voor een huurwoning in de particuliere verhuurmarkt gemiddeld 753 euro gevraagd. In 2008 was de gemiddelde huurprijs 773 euro. Een daling van 2,4 procent. De daling wordt veroorzaakt door een toename van het aanbod.

Voor huurwoningen in de prijsklasse tot 800 euro bedraagt in 2009 de gemiddelde huurprijs 505 euro. Een stijging van 2,3 procent ten opzichte van het jaar 2008. Het duurdere segment (huurwoningen vanaf 800 euro) laat een gemiddelde huurprijs zien van 1.167 euro. In 2008 was de huurprijs 1.194 euro. Een daling van 2,3 procent.

Trends en ontwikkelingen in de particuliere woning verhuurmarkt 2009


1: Stijging van het aanbod als gevolg van de kredietcrisis

Sinds oktober 2008 constateerde Direct Wonen dat de consumenten door de kredietcrisis steeds meer problemen ondervonden bij de verkoop van hun woning. Vaak hebben deze consumenten twee woningen, de nieuwe gekochte woning, en de oude nog te verkopen woning. Direct Wonen heeft in gesprekken met deze klanten ondervonden dat dit tot grote financiële druk leidt. Deze consumenten zijn op zoek gegaan naar een alternatief. Een van de alternatieven is het verhuren van de woning geweest. Deze trend heeft zich met name laten zien tussen oktober 2008 en juni 2009.


2: Risicomijdend gedrag van de consument

Vanaf juni 2009 is de groep klanten met twee woningen, waarvan er één te huur werd aangeboden, kleiner geworden. Een nieuwe klantgroep diende zich aan. Daar waar in het verleden de consument eerst een nieuwe woning kocht om vervolgens daarna zijn oude woning te verkopen (van koopwoning naar koopwoning), zien we in 2009 een nieuwe trend ontstaan. De consument verkoopt zijn woning, zoekt een tijdelijke huurwoning en gaat vanuit die situatie op zoek naar een nieuwe koopwoning (van koopwoning, naar huurwoning, naar koopwoning).


3: Meer goedkopere huurwoningen aangeboden

In 2009 zag Direct Wonen een duidelijke stijging van nieuw aangeboden huurwoningen in de prijsklasse tot 800 euro. Ondanks deze toename is er in deze prijsklasse nog geen sprake van een prijsdruk. In de prijsklasse tot 800 euro is er nog altijd een sterke schaarste waarneembaar aan woonruimte op de markt.


4: Duurdere woningen zijn in prijs aangepast

In de prijsklasse vanaf 800 euro daalde het aanbod ten gunste van het bovengenoemde goedkopere segment. Hier lijkt de marktsituatie invloed te hebben op het prijsniveau. Woningzoekenden zijn in 2009 zeer kritisch op hun maandelijkse vaste woonlasten en gaven de voorkeur aan goedkoper huren. Direct Wonen zag derhalve de budgetten van woningzoekenden dalen. Ook de budgetten van zakelijke woningzoekenden (expats) zijn fors gedaald. Dit heeft in 2009 geleid tot langere leegstand in het duurdere segment. Met regelmaat werden de prijzen aan de markt aangepast.


5: Particuliere beleggers zijn in beweging

Direct Wonen constateerde in 2009 tevens dat de kleinere belegger in beweging kwam. Er was sprake van een gunstig renteniveau en prijsdruk in de koopmarkt. Meer dan ooit werd in 2009 aan Direct Wonen advies gevraagd omtrent de verhuurbaarheid en lokale markt door de particuliere belegger alvorens deze tot aankoop overging. Voor deze klant was 2009 een jaar van aankopen en vergroten van de vastgoedportefeuille.


6: Huurwoningen staan langer te huur: lage dynamiek op de markt

Net zoals op de koopwoningmarkt is in 2009 ook op de verhuurmarkt de dynamiek in de markt afgenomen. Woningzoekenden zijn kritischer geworden en letten scherp op de balans tussen de prijs en de kwaliteit. Door een toename van het aanbod hebben woningzoekenden meer keuze. In 2009 heeft Direct Wonen vaker met de verhuurder onderhandeld over de huurprijs en de staat van oplevering van de woning. Wanneer woningen moeilijker te verhuren zijn daalt de prijs en of worden er door de huurder eisen gesteld aan de kwaliteit of het afwerkingniveau. De woningzoekenden willen meer waar voor hun geld.


7: Verhuur van kamers door traditionele verhuurmakelaars neemt af

In de loop van de jaren is het aandeel kamers (onzelfstandige woonruimte) steeds verder gedaald (in 2009 nog maar 6% van het aantal bemiddelingen). Studenten vinden hun weg naar een kamer via online verhuurbedrijven en lijken steeds minder gebruik te willen maken van persoonlijk advies of begeleiding. Ditzelfde geldt voor de kamerverhuurder. Het aantal kamers en tevens kamerzoekenden op www.Kamernet.nl is explosief gestegen ten nadele van het aantal bemiddelingen in dit segment bij Direct Wonen verhuur.

Huurprijzen in de steden: stijgers en dalers

In 2009 was Amsterdam wederom de duurste stad om een woning te huren in het particuliere segment. In Amsterdam steeg de gemiddelde huurprijs van nieuw aangeboden woningen in het jaar 2009 het sterkst (met 9,5 procent) vergeleken met het jaar 2008. Een nieuw aangeboden huurwoning in Amsterdam kostte in het jaar 2009 gemiddeld 1.328,67 euro.

Voor een belangrijk deel wordt deze stijging veroorzaakt door het gemeentelijke beleid in Amsterdam dat gericht is op het weghouden van goedkopere huurwoningen bij de professionele verhuurmakelaars in deze stad. Hierdoor is het zicht op de particuliere verhuurmarkt vertroebeld en het aanbod duurder geworden.

In de meerderheid van de onderzochte steden daalde de gemiddelde vraagprijs. In Rotterdam daalde de vraagprijs in het jaar 2009 het sterkst (met 7,8 procent). Een nieuw aangeboden huurwoning in Rotterdam kostte in 2009 gemiddeld 713,83 euro.

Groningen was zowel in 2009 als in 2008 de goedkoopste stad om een woning te huren, een nieuw aangeboden huurwoning in Groningen kostte gemiddeld 488,92 euro.

Over Direct Wonen

Direct Wonen, opgericht in 1990, is marktleider in de particuliere woningverhuur markt met een marktaandeel van meer dan 21 procent.

Doorlopend voeren wij onderzoek uit binnen onze database van woningen en binnen onze klanten doelgroep: woningzoekenden en verhuurders om zodoende meer inzicht in de ontwikkelingen van de woningmarkt te krijgen zodat we onze dienstverlening verder kunnen optimaliseren. Op het blog van Direct Wonen, http://blog.directwonen.nl zijn alle marktrapporten terug te vinden.

Direct Wonen biedt zowel huurders als verhuurders snel resultaat in het (ver)huren van woonruimte. Door de ruime keuze van huurwoningen zijn er geen wachtlijsten. De 120 enthousiaste en deskundige medewerkers helpen vanuit 34 vestigingen elk jaar ruim 10.000 mensen aan een woonruimte.

Voor de woningzoekenden heeft Direct Wonen, voornamelijk in de grote steden van Nederland, het meest complete aanbod van particuliere huurwoningen in de prijsklasse van 250 tot 1.150 euro per maand.

Verhuurders van woonruimte hebben bij Direct Wonen de meeste kans op succes want Direct Wonen heeft de grootste actieve database van woningzoekenden in Nederland.

In 2008 is www.directwonen.nl meer dan 5,3 miljoen keer bezocht door circa 2,8 miljoen unieke bezoekers. Naast Direct Wonen maken ook Kamernet.nl www.kamernet.nl, Goed Beheer www.goedbeheer.nl en Just Housing www.justhousing.nl onderdeel uit van de woondivisie van Direct Wonen N.V.

Meer informatie over de werkwijze van Direct Wonen:


- Verhuur in 7 eenvoudige stappen uw woonruimte via Direct Wonen


- Vind direct de woning die past bij uw woonwensen


- Praktische informatie over huren en verhuren vindt u in de nieuwe "verhuurwijzer" van Direct Wonen

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.directwonen.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,