GroenLinks Rotterdam


Anneke Verwijs: `Diepvriesjaren zijn voorbij'

Donderdag 28 January 2010, 13:51u Ivo Rodermans
Anneke Verwijs: `Diepvriesjaren zijn voorbij'

,,De diepvriesjaren zijn voorbij in Rotterdam", zei GroenLinks-fractievoorzitter Anneke Verwijs vandaag in een debat over het collegebeleid van de afgelopen vier jaar. ,,Er is een andere sfeer ontstaan in de stad. Dit college gaat uit van de kracht van alle Rotterdammers om samen te werken aan een sterkte, duurzame en solidaire stad."

GroenLinks voerde bij de verkiezingen in 2006 campagne met de leus `Niet je afkomst telt, maar je toekomst'. Anneke Verwijs: ,,Die gedachte is inmiddels volledig ingeburgerd en zelfs overgenomen door VVD-leider Mark Rutte. De inbreng van burgers wordt weer op waarde geschat in Rotterdam. Initiatieven van bewoners krijgen ondersteuning van de gemeente. We zien bijna geen dak- en thuislozen meer op straat en de inburgering verloopt inmiddels succesvol."

GroenLinks zei in het verantwoordingsdebat zeer tevreden te zijn met de forse investeringen in klimaat, cultuur en sociaal beleid. ,,Dankzij GroenLinks heeft Rotterdam de ambitie om in 2025 maar liefst 50 procent minder CO2 uit te stoten. Er zijn miljoenen extra geïnvesteerd in fietspaden en fietsstallingen. Ook is er 215 miljoen euro extra voor investeringen in taalonderwijs, brede scholen, homo-emancipatie, vergroting van het aantal stageplaatsen en banen en de versterking van het armoedebeleid. Toen de VVD uit het college stapte hebben we daar zelfs nog een flinke schep bovenop gedaan."

Anneke Verwijs noemde ook een aantal moeilijke punten, zoals de uitbreiding van het cameratoezicht, etnische registratie, het weigeren van mensen zonder inkomen in bepaalde Rotterdamse wijken en de gebrekkige aandacht voor dierenwelzijn. ,,Maar per saldo gaat het stukken beter met de stad en met de inwoners. Als het aan GroenLinks ligt bouwen we na de verkiezingen verder aan een sociale, solidaire en groene stad, waar mensen tot hun recht komen en hun kansen kunnen pakken. Deze afgelopen periode smaakt naar meer, maar eerst is de kiezer aan zet."
Downloads

* Collegeverantwoording 2006-2010.pdf Lees hier de uitgesproken tekst bij de collegeverantwoording 2006-2010 (78.38 KB)

Zie het origineel