VU medisch centrum

Nieuw hoofd FMT

'Dit voelt natuurlijk aan'

28 januari 2010

Licht, dat is de specialisatie van Ruud Verdaasdonk, en dan vooral de nuttige toepassingen ervan. Het nieuwe hoofd van de afdeling fysica en medische technologie is een van die natuurkundigen die vooral praktisch denkt. Tijdens zijn studie kwam hij voor een stage bij een ziekenhuis terecht en is nooit meer uit de klinische omgeving weggegaan. Na 24 jaar UMC Utrecht werkt hij sinds december bij VU medisch centrum, als opvolger van Rob Heethaar.

Foto: Mark van den Brink "De belangrijkste reden om van het UMCU naar VUmc te gaan is de plaats die fysica en medische technologie inneemt binnen deze organisatie", aldus Ruud Verdaasdonk. "In Utrecht vormde het een onderdeel van het facilitair bedrijf en lag de nadruk op het support van de apparatuur. De ontwikkeling van nieuwe technologieën nam een ondergeschikte plaats in. Bovendien, we bleven een vreemde eend in de bijt. Bij VUmc is FMT een zelfstandige afdeling binnen divisie V. Als hoofd ben je hoogleraar met een zelfstandige onderzoeksopdracht."

Passie
Zijn passie voor licht ontstond al tijdens zijn studie. Zijn promotieonderzoek richtte zich op het gebruik van laserstralen om een bloedvat re repareren. In het lasercentrum in Utrecht ontwikkelde hij methoden om laserstralen te gebuiken bij het weghalen van tumoren en samen met neurochirurg Peter Vandertop vond hij een manier om een alternatieve afvoer voor overmatig hersenvocht te creëren bij kinderen met hydrocefalus ('waterhoofd').
Een van de vindingen van Verdaasdonk is al eerder in Tracer ter sprake gekomen: de prikkikker, een apparaatje dat met behulp van licht de aders in de hand zichtbaar maakt. Hij ontwikkelde dat toen hij ontdekte hoe lastig het is om bij jonge kinderen bloed te prikken. "De aders in de hand zijn door het babyvet nauwelijks te vinden. Het prikken loopt dan al snel uit tot een drama. Als kinderen de lichtgevende kikker vasthouden worden de aders zichtbaar op een beeldscherm en is de bloedafname zo voorbij."

De combinatie van taken zoals die voor het hoofd FMT zijn vastgelegd spreken hem aan. "Zowel het onderwijs, het onderzoek als de patiëntenzorg hebben mijn belangstelling. Wat mij verraste toen ik hier begon is het concept dienend leiderschap. Ik kende het niet, maar het omschrijft precies hoe ik vind dat er leiding moet worden gegeven. Mensen de kans geven om zich in hun werk te ontplooien en het beste uit zichzelf te halen. Het voelt natuurlijk aan."

Monique Krinkels
bron: Tracer