VU medisch centrum

Nieuwe leergang voor leidinggevenden

Zoektocht naar de innerlijke kracht

28 januari 2010

Binnen de kaders van het management developmenttraject heeft de Amstel Academie in opdracht van HRM de leergang 'Innerlijke Krijger' ontwikkeld. Deze leergang gaat uit van het principe 'dienend leiderschap' en stelt de eigen kracht van de leidinggevende centraal.

"Het gaat er om de afhankelijkheid van de omgeving los te laten en het eigen talent vrij te maken", aldus directeur P&O Yolande Schaeffer. Schaeffer was betrokken bij de ontwikkeling van 'Innerlijke Krijger' en deed vorig jaar samen met twaalf andere leidinggevenden mee aan de pilot van deze nieuwe leergang.

De leergang wordt alleen aangeboden aan leidinggevenden die binnen VU medisch centrum op sleutelposities zitten. Schaeffer: "Deelname aan 'Innerlijke Krijger' is echt een privilege. Het is niet zomaar een cursus, het vraagt wel wat van je. In totaal neemt de leergang zestien dagen verdeeld over één jaar plus voorbereidingstijd in beslag. De tegenprestatie van de deelnemers is dat zij na afloop wat goeds kunnen teruggeven aan de organisatie. Het zal uiteindelijk VU medisch centrum sterker maken."

Roeping
Op de vraag wat vernieuwend is aan deze leergang antwoordt Schaeffer: "Je wordt gedwongen om er achter te komen wat nu precies je roeping is. Waar ga je echt voor? Wat is jouw talent? Alles wordt op scherp gezet, zodat je inziet wat jouw specifieke bijdrage is aan de organisatie." Volgens Schaeffer biedt 'Innerlijke Krijger' nieuwe invalshoeken doordat aandacht wordt besteedt aan het mentale, fysieke, spirituele en emotionele. "Tijdens de leergang kom je op een ander bewustzijnsniveau. Iedereen heeft een innerlijke criticus. Die is gevormd door wat je van huis hebt meegekregen en je levenservaring. Door echt contact te maken met jezelf lukt het om daarvan los te komen."
Voor Schaeffer heeft deze leergang een aantal zaken opgeleverd. "Door deze leergang heb ik met een aantal collega's dieper verbinding weten te maken, waardoor de samenwerking alleen maar zal verbeteren. En het feit dat ik nu scherp voor ogen heb wat mijn roeping is in mijn werk, geeft mij nog meer inspiratie om echt wat neer te zetten."

Nieuwe start
In februari aanstaande start de tweede groep met 'Innerlijke Krijger'. De bedoeling is dat deze leergang ook in 2011 wordt aangeboden. "Daarna zullen we bekijken of dit nog volstaat of dat er op dat moment behoefte is aan iets anders. Het Management Developmenttraject is en blijft in ontwikkeling", aldus Schaeffer.

Pauline Diemel
bron: Tracer