Gemeente Purmerend

Nieuws B en W 2010-01-26

28 januari 2010

College kijkt terug op vier jaar samenwerking
Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006 vormden drie politieke partijen in Purmerend een nieuw college van burgemeester & wethouders. De termijn van vier jaar is bijna afgelopen. Dit vormt een goede aanleiding om terug te kijken. Het college gaat graag het gesprek aan met instellingen en inwoners over de achterliggende periode. Wat is er gedaan met de destijds opgestelde voornemens en hoe verliep de samenwerking? Ook komen onderwerpen aan bod die pas later in beeld zijn gekomen. Naast een uitgebreide terugblik kijken we uiteraard ook vooruit, naar de toekomst van de stad.
Alle inwoners van Purmerend zijn uitgenodigd om aan het gesprek deel te nemen, op dinsdag 2 februari vanaf 20.00 uur in het stadhuis van Purmerend. Aanmelden kan via bestuurssecretariaat@purmerend.nl of via (0299) 452 700.

Voorstel proef ondernemersfonds 'Leids model'
In juni 2009 heeft de Ondernemersfederatie Purmerend (OFP) een 'burgerinitiatief' ingediend bij de gemeenteraad. De ondernemers hebben daarbij gevraagd om het instellen van een 'ondernemersfonds' door het verhogen van de OZB voor de categorie Niet-woningen' (bedrijfspanden). Het geld wordt vervolgens gebruikt om gezamenlijke voorzieningen en activiteiten van te betalen, zoals beveiliging of promotie. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft positief gereageerd op het voorstel, ook omdat het idee bij de ondernemers zelf is ontstaan. Het college heeft het voorstel nu uitgewerkt in een notitie. Daarbij is het ondernemersfonds zoals dat in Leiden bestaat als basis gebruikt.

Projectsubsidie sportraad
Op 8 februari organiseert de sportraad een sportforum, in het kader van de gemeenteraadverkiezingen. Voor de organisatie vraagt de sportraad een projectsubsidie aan de gemeente. Het college stelt voor om het verzoek gedeeltelijk te honoreren tot een maximaal bedrag van 6.489 euro. Een standpunt over toekomstige subsidiëring van sportfora wordt nog besproken in de gemeenteraad.

Integraal onderhoudsplan 2010
Jaarlijks wordt een integraal onderhoudsprogramma voor de openbare ruimte opgesteld. Daarin zijn alle in te plannen onderhoudsmaatregelen opgenomen. Het programma van 2010 is in de zomer samengesteld. Nieuwe ontwikkelingen zetten de (financiële) uitvoerbaarheid van het programma echter onder druk. Daarom moeten keuzes gemaakt worden voordat de uitvoering van het programma ter hand genomen kan worden. Het college vraagt de raad één of meer grote onderhoudsprojecten te kiezen die niet in 2010 worden uitgevoerd. Ook wordt gevraagd een voorkeur uit te spreken voor een bezuinigingsscenario met betrekking tot straatreiniging en straatmeubilair. Het Onderhoudsplan 2010 wordt vergezeld door deze vragen aan de gemeenteraad gezonden.

Subsidieplafond startersleningen 2010
De gemeenteraad beraadt zich, in het licht van de maatschappelijke discussie over meer lenen dan gezond voor je is, over het nut en de betaalbaarheid van 'startersleningen'. Het college stelt jaarlijks het bedrag vast dat voor dit doel beschikbaar is. Omdat een hernieuwde discussie in de gemeenteraad nog moet plaatsvinden en er bovendien geen bedrag in de begroting van 2010 is opgenomen, stelt het college het budget voor dit jaar vast op 0 euro. De raad wordt hiervan in kennis gesteld.

Nieuwe locatie rugbyclub Waterland
Het gemeentebestuur heeft gekozen voor een nieuwe multifunctionele sporthal op de plaats van de huidige sporthal de Beukenkamp. De nieuwe sporthal heeft meer ruimte nodig en daarom moet rugbyclub Waterland verplaatst worden. Het college heeft daarvoor een locatieonderzoek laten doen. Om op korte termijn verplaatsing te realiseren stelt het college voor om de rugbyclub voor een periode van maximaal tien jaar te verplaatsen naar een locatie aan de zuidoost kant van de Verzetslaan, grenzend aan de bebouwing van de Purmer-Zuid. Dit geeft ruimte om bestuurlijk overleg te blijven voeren met gemeente Waterland om op middenlange termijn de definitieve locatie aan de Jaagweg mogelijk te maken. Het college stelt de gemeenteraad voor om 120.000 euro voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen voor de verplaatsing van de rugbyclub.