Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Datum 28 januari 2010 -

Onderwerp Kamervragen

-

Geachte voorzitter,

Hiermee beantwoord ik de vragen van het lid Roemer (SP) aan de minister van Verkeer en Waterstaat over de gevolgen van de gladheid voor rijexamenkandidaten. (Ingezonden 6 januari 2010).


1. Wat is uw mening over het afgelasten van 13.000 examens door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) door de gladheid in december 2009 en de eerste dagen van 2010?


1. In december 2009 en januari 2010 is sprake geweest van uitzonderlijke weersomstandigheden en gladheid op de wegen. Op 15 januari heeft het CBR bekend gemaakt dat in de genoemde periode totaal 24000 rijexamens zijn uitgesteld. Het CBR heeft deze rijexamens uitgesteld op basis van haar oordeel dat de veiligheid van het voertuig met de inzittenden door de omstandigheden niet was gewaarborgd of dat het niet mogelijk was om de rijvaardigheden van de kandidaten op een eerlijke wijze te beoordelen. De beoordeling van de omstandigheden waaronder het wel of niet mogelijk is om een rijexamen af te nemen is de verantwoordelijkheid van het CBR.


2. Kunt u aangegeven op welke gronden het CBR beslist dat een rijexamen geen doorgang kan vinden wegens weersomstandigheden? Wat is uw mening hierover?


2. Een reeds ingedeeld examen wordt uitgesteld, indien: de weersomstandigheden en/of de gesteldheid van de wegen zodanig zijn, dat het starten dan wel voortzetten van het rijexamen niet verantwoord is in verband met de verkeersveiligheid. De beoordeling kan per categorie verschillen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat B-examens wel door kunnen gaan, maar A-examens niet;
de ruitenwissers, hoewel normaal functionerend, door de zware regen of sneeuwval de voorruit niet zodanig schoonhouden, dat van een aanvaardbaar uitzicht kan worden gesproken en op korte termijn geen verbetering valt te verwachten.

a
agina 1 van 3 P





Als op korte termijn verbetering wordt verwacht, dan wordt het examen Datum tijdelijk gestaakt. Indien daardoor een zodanig tijdverlies ontstaat waardoor

de examinator niet meer in staat is een juiste beoordeling van de Ons kenmerk rijvaardigheid van de kandidaat te geven dan wordt het examen alsnog VenW/DGMo/2010-0788 uitgesteld.

De noodzaak tot het uitstellen van examens wordt per examengebied meerdere malen per dag beoordeeld. Hierdoor kan het voorkomen dat kort voor het examen wordt besloten om het examen door te laten gaan dan wel uit te stellen. De Nationale Ombudsman heeft in het verleden bij klachten hierover geoordeeld dat het CBR zich aan landelijk en uniform beleid houdt. Dit beleid wordt door de Nationale Ombudsman niet onredelijk geacht.


3. Is het waar dat het CBR zich zorgen maakt over het feit dat gemeenten te weinig strooizout hebben of zelfs helemaal niet strooien? Wat is uw mening hierover?

3. Ja dit is juist. Het CBR heeft zich zorgen gemaakt over de geluiden dat bij diverse gemeenten het strooizout op zou raken waardoor alleen op hoofdwegen gestrooid zou worden. Omdat de examens van het CBR zich voor een groot deel binnen de bebouwde kom afspelen, heeft het CBR een beroep gedaan op de decentrale wegbeheerders om ook de wegen in de bebouwde kom berijdbaar te houden zodat zoveel mogelijk rijexamens door konden gaan. Het strooien is de verantwoordelijkheid van de wegbeheerders.


4. Is het waar dat voor examenkandidaten, die wegens gladheid hun examen niet konden doen, weer de gebruikelijke wachttijden voor de aanvang van een nieuw examen gelden waardoor zij nog weken extra rijlessen moeten betalen? Wat vindt u hiervan?

4. Nee, dit is niet juist. Het CBR streeft er naar om een uitgesteld examen zo spoedig mogelijk af te nemen. Zodra een examen wordt uitgesteld wordt op de kortst mogelijke termijn specifieke capaciteit voor uitstelexamens ingezet. Deze capaciteit wordt beschikbaar gemaakt door overwerk van medewerkers van het CBR. Alle examenaanvragen met de indicatie `uitstel' kunnen door de rijschool zowel op deze speciaal beschikbare gestelde examentijdstippen als op de reguliere vrij beschikbare examentijdstippen worden ingepland. De keuze om in de tussentijd eventueel extra rijlessen te nemen, is de verantwoordelijkheid van de examenkandidaat. In mijn optiek wordt de noodzaak voor extra lessen door de hiervoor beschreven invulling tot een minimum beperkt.


5. Bent u bereid ervoor te zorgen dat rijexamenkandidaten, die wegens gladheid hun examen niet konden doen, dit alsnog versneld kunnen doen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen?

5. Hierin is reeds voorzien. Uitgestelde examens worden door het CBR altijd al met voorrang op de kortst mogelijke termijn ingepland.


6. Is het waar dat rijexamenkandidaten, door het afgelasten van het examen, mogelijk een nieuw theoriecertificaat moeten halen? Zo ja, bent u bereid om de geldigheidsduur van de theoriecertificaten te verlengen voor die gevallen

agina 2 van 3 P





waarin een examen door overmacht geen doorgang kan vinden? Zo nee, Datum waarom niet?

Ons kenmerk 6. Kandidaten die door de barre weersomstandigheden van de afgelopen tijd te VenW/DGMo/2010-0788 maken hebben met een afgelasting van hun praktijkexamen en dit later moeten inhalen, hoeven niet opnieuw het theoriecertificaat te behalen als dat in de tussentijd zijn geldigheid verliest. Bij het aanvragen van een inhaalexamen wordt de datum van het oorspronkelijk geplande examen als leidend beschouwd.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

ir. Camiel Eurlings

agina 3 van 3 P