Politie Hollands Midden

Poolse agenten lossen diefstal Auschwitz-opschrift op

Hollands Midden, 28-01-2010 o Eind december werd in Auschwitz het metalen opschrift Arbeit macht frei gestolen. Het onderzoek naar de diefstal werd gedaan door twee politieagenten uit Polen, die in 2008 en 2009 stage liepen bij Politie Hollands Midden in de Bollenstreek en in de politieregio Haaglanden.

De twee Poolse agenten, Piotr Stepka en Bartek Morek, waren hier in het kader van een samenwerkingsverband tussen de politie in Polen en Politie Hollands Midden. Nog steeds is er regelmatig contact tussen collegas van Politie Hollands Midden en de beide Poolse agenten. Onlangs lieten ze weten in december 2009 druk geweest te zijn met de diefstal van het metalen opschrift.

auschwitz

Op de ochtend van vrijdag 18 december kregen we de melding dat het metalen opschrift van Auschwitz was gestolen. De Poolse overheid had een beloning van ongeveer 30.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip, wat zorgde voor honderden telefoontjes en tips. Het hele weekend hebben we tips en informatie geverifieerd en in Auschwitz mensen gesproken, vertelden de Poolse agenten.

Na twee dagen onderzoek kreeg de puzzel steeds meer vorm. Zondagavond 20 december werden er vijf personen aangehouden en werd de spreuk in drie stukken teruggevonden, twee dagen na de diefstal. Bartek en Piotr hebben beiden een onderscheiding uit handen van de minister-president van Polen gekregen voor hun inzet in deze zaak.