Unicef


UNICEF helpt alleenstaande kinderen in Haïti

UNICEF en Save the Children zijn bezig met het registreren van alleenstaande kinderen die rondzwerven in de straten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince.

28 januari 2010, New York

Hierna zullen - als die er zijn - familieleden van deze kinderen worden opgespoord.

In Port-au-Prince worden nu 'veilige havens' voor kinderen gecreëerd. Hier kunnen alle kinderen verblijven die nergens anders heen kunnen, tot het moment dat ze door familie worden opgehaald of op een andere manier worden opgevangen. Op deze plekken worden kinderen verzorgd en kunnen ze leren en spelen.

Alleenstaande kinderen zijn extra kwetsbaar voor ziektes, ondervoeding en uitbuiting, waaronder mensenhandel. Ze hebben niet alleen nu dringend hulp nodig, maar in veel gevallen ook op de lange termijn.

UNICEF heeft vaker alleenstaande kinderen op speciaal voor hen gecreëerde veilige plekken opgevangen. Dit gebeurde bijvoorbeeld ook in het door een cycloon getroffen Myanmar (Birma) en in de Indonesische provincie Bandah Aceh na de tsunami.

Aardbeving treft vooral kinderen

Omdat bijna 40 procent van de bevolking van Haïti jonger is dan 14 jaar, heeft de aardbeving in dit land vooral kinderen getroffen. Veel van hen hebben opvang en verzorging nodig, omdat ze door de ramp hun familie zijn kwijtgeraakt.

In Haïti is UNICEF namens de Verenigde Naties verantwoordelijk voor de hulpverlening op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, voeding, kinderbescherming en water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Dit betekent dat zij zelf op deze gebieden - ook wel clusters genoemd - hulp financiert, maar ook de hulpverlening van andere organisaties coördineert. UNICEF stuurt zelf ook hulpgoederen. Op dit moment worden hiermee 250.000 kinderen geholpen.