Gemeente Breda

Landgoederenzone Haagse Beemden naar Staatsbosbeheer

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten ruim 85 hectare grond in de landgoederenzone Haagse beemden te verkopen aan de Dienst Landelijk Gebied. Het beheer komt in handen van Staatbosbeheer.

De voornaamste routes, te weten de Burgtsedreef en het Wilderdpad, blijven van de gemeente. Door het gebied over te dragen aan Staatsbosbeheer blijven de landschappelijke en cultuurhistorische waarden gewaarborgd. De opbrengst van ruim ⬠3 miljoen komt ten goede aan het Groenfonds Buitengebied.

In augustus 2008 heeft het college met Staatsbosbeheer een intentieovereenkomst gesloten over de overdracht van gronden in de landgoederenzone Haagse Beemden. Staatsbosbeheer heeft, in overleg met bewoners en gebruikers van het gebied, een recreatief inrichtingsplan voor het gebied opgesteld. In dit plan geeft Staatsbosbeheer inzicht in hoe het gebied op recreatief vlak op lange termijn zal worden beheerd. Daarmee zijn er voldoende waarborgen dat het gebied op de lange termijn voor de omgeving waardevol zal blijven en zijn belangrijke plaats in de ecologische structuur van de stad behoudt.

Staatsbosbeheer streeft in haar visie naar een nog aantrekkelijker gebied voor mens, plant en dier. Voor het natuurlijke beheer van de overwegend agrarische gronden hier gaan de huidige pachters en zorgboerderij âde kleine hoeveâ samen met Staatsbosbeheer zorg dragen. De organisatie wil voor de ontwikkeling van het gebied blijvend in gesprek zijn met de directe omgeving

De opbrengst van de verkoop van de landgoederenzone Haagse Beemden bedraagt ruim ⬠4 miljoen. Na aftrek van de kosten komt ⬠3.255.000 ten goede aan het groenfonds. Met dit fonds kunnen andere groene projecten in het buitengebied tot uitvoering worden gebracht.

Breda, 28 januari 2010