Gemeente Heusden


Gemeente start bomenkap langs A59

Rechtbank 's-Hertogenbosch stelt gemeente Heusden en Rijkswaterstaat in het gelijk

Er kan worden gestart met het kappen van bomen langs de A59 ten behoeve van de geluidsschermen. De rechtbank van 's-Hertogenbosch heeft de gemeente Heusden en Rijkswaterstaat in het gelijk gesteld in een rechtzaak die vijf ondernemers uit Vlijmen en de Bomenstichting uit Utrecht hadden aangespannen.

De eisende partijen hadden de rechtbank verzocht de kapvergunning te schorsen, waarmee uitvoering van het kappen uitgesteld zou moeten worden. Het kappen van de bomen is nodig om de geluidsschermen langs de A59 ter hoogte van Vlijmen, Nieuwkuijk, Elshout en Drunen vóór 1 januari 2011 te realiseren. De kapvergunning werd op 29 september jl. verleend.

Bezwaren
Behalve de rechtszaak bij de rechtbank 's-Hertogenbosch, maakten in totaal twintig personen (bedrijven en omwonenden) bezwaar tegen de kapvergunning. Komende dinsdag 2 februari wordt daarvoor een hoorzitting gehouden in het gemeentehuis in Vlijmen. Het maken van bezwaar betekent echter niet dat de gemeente en Rijkswaterstaat geen gebruik mogen maken van hun kapvergunning. Dat is zo geregeld in de Algemene wet bestuursrecht. De rechter in Den Bosch heeft dat afgelopen dinsdag bevestigd.

De gemeente heeft met Rijkswaterstaat afgesproken dat de geluidsschermen er vóór het einde van het jaar staan. Om geen tijd te verliezen maar vooral ook omdat de bomen gekapt moeten zijn vóór het broedseizoen begint, is besloten om donderdag 28 januari met het kappen en rooien te beginnen.

Twee fasen
Het kappen en rooien gebeurt in twee fasen. De eerste fase begint vandaag, 28 januari, en betreft de westzijde van de A59 ter hoogte van Drunen: vanaf de Zeedijk tot de Kastanjelaan-west. Ook in Vlijmen wordt op 28 januari gestart: vanaf de afrit Vlijmen van de A59 tot aan het viaduct over de snelweg bij de Heidijk. Op 15 februari is de eerste fase van kappen gereed. Eind februari/begin maart moet ook de tweede fase gereed zijn.

Alle omwonenden en bezwaarmakers worden via een brief op de hoogte gesteld van de uitspraak en het besluit om met kappen te beginnen. Geplaatst op: 28 januari 2010