Gemeente Den Haag

Samenspraak verandert in participatie

Gemeente Den Haag

Samenspraak wordt Participatie


* Gepubliceerd: 28 januari 2010

* Laatste wijziging: 28 januari 2010

Het college van Burgemeester en wethouders wil de huidige verordening `Inspraak en Samenspraak' vervangen door een `Inspraak- en participatieverordening '. De mogelijkheid om in te spreken verandert niet. Maar in plaats van samenspraak doet het college een voorstel voor 4 vormen van participatie.

Die 4 vormen zijn: raadplegen, adviseren, coproduceren en meebeslissen.

De huidige verordening wordt aangepast omdat de regels en betekenis van samenspraak onduidelijk zijn. Burgers weten vaak niet wat het doel is van samenspraak en welke zwaarte hun inbreng heeft

Keuze

Als de gemeente kiest voor participatie, moet ze van te voren aangeven voor welke vorm van particaptie ze kiest: raadplegen, adviseren, coproduceren of meebeslissen. De vorm bepaalt namelijk de zwaarte van de inbreng. Over de participatievorm informeert de gemeente de burgers zodat voor iedereen duidelijk wat het doel van het proces is en wat je ervan mag verwachten.

Participatievorm

Raadplegen is de lichtste vorm van participeren. Daarbij kan een brede groep deelnemers ideeën en opvattingen naar voren te brengen. Het college bepaalt wat met die inbreng wordt gedaan. Deelnemers aan het proces mogen er niet op rekenen dat hun inbreng wordt overgenomen. Wel mogen zij van het college een gemotiveerde reactie op hun bijdrage verwachten.

Bij de andere varianten (in oplopende zwaarte: adviseren, coproduceren en meebeslissen) kent het college een steeds groter gewicht toe aan de uitslag van het proces. In deze varianten is het ook van steeds groter belang dat de deelnemers aan het proces overeenstemming bereiken en een duidelijke keuze maken voor een bepaalde oplossingsvariant.

De gemeenteraad neemt binnenkort een besluit op dit voorstel van het college.