Gemeente Bodegraven

jaarlijkse korpsavond brandweer Bodegraven en Reeuwijk (28-01-2010)

Goede sfeer op eerste gezamenlijke jaarlijkse korpsavond brandweer Bodegraven en Reeuwijk

Afgelopen vrijdag 22 januari is de eerste gezamenlijke korpsavond gehouden sinds de samenvoeging van beide korpsen per 1 juli 2009. De avond stond bol van informatie en toespraken. Er was aandacht voor de jubilarissen en afscheidnemers en diverse korpsleden ontvingen een diploma. Burgemeester Elzinga van Reeuwijk en burgemeester Lokker van Bodegraven waren beiden aanwezig.

De commandant van de beide korpsen, Joop Uitterhoeve, start met een overzicht van 2009 en een vooruitblik naar 2010. De commandant raakt direct het belangrijkste thema van de avond: "deze avond moet ook echt in het teken staan van de vorming van één korps brandweer Bodegraven - Reeuwijk. Ik denk dat deze locatie daar zeer geschikt voor is. De ruimte is niet al te groot en dat moet de verdere integratie toch bevorderen." De aanwezigen kunnen deze opmerking wel waarderen. De korpsavond werd gehouden in het restaurant aan de Reeuwijkse surfplas waar na afloop nog gezellig werd nagepraat.

Beide burgemeesters namen de tijd om de jubilarissen en afscheidnemers in het zonnetje te zetten en zij kregen net als de ontvangers van een diploma een bloemetje uitgereikt.

De jubilarissen van de gemeente Bodegraven - Tom de Bruijn (30), Jaap Eikelenboom (25), Jan Hensen (20), Floor Verduyn (20), Willem van Dam (20) - hebben een onderscheiding gekregen, uitgereikt door burgemeester Lokker. David van den Berg (foto) heeft naar 8 jaar afscheid genomen van de brandweer Nieuwerbrug.

De terugblik op 2009 gaf weer dat het een bewogen jaar is geweest. De werving en selectie voor functies van het beroepsondersteunend personeel en de postcommandanten heeft veel tijd in beslag genomen. En vanaf 1 juli was het dan zover. De nieuwe gezamenlijke brandweerorganisatie ging van start.

Alles verloopt in 2010 toch een beetje anders omdat het een voorbereidend jaar is voor de overgang naar de geregionaliseerde brandweer Hollands-Midden. Als gevolg van de nieuwe Wet op de Veiligheidsregio's moeten alle korpsen voldoen aan nieuwe eisen. Met de regionalisering waarbij sprake is van één brandweerkorps met één regionaal commandant is het korps minder kwetsbaar en is er meer sprake van continuïteit waardoor het korps mee kan gaan met de ontwikkelingen in de toekomst. Uit korpsen van 27 gemeenten wordt straks één korps gevormd. De gemeenteraden van Bodegraven en Reeuwijk nemen hierover in april van dit jaar een definitief besluit. Het wordt een spannende tijd!