Rijksvoorlichtingsdienst

Jeugd&Gezin: Inspectie Jeugdzorg zet onverwacht toezicht vaker in

Utrecht, 28 januari 2010

Inspectie jeugdzorg zet onverwacht toezicht vaker in

De inspectie gaat in 2010 het onverwacht toezicht bij jeugdzorginstellingen vaker inzetten. Dit handhavingsinstrument is vorig jaar voor het eerst door de inspectie gebruikt. Vaak worden de bezoeken van te voren worden aangekondigd, zodat de instelling het toezicht kan voorbereiden. Aangekondigd toezicht houdt ook het risico in dat de instelling zich beter voordoet dan de praktijk is. Met het vaker inzetten van onverwacht toezicht wil de inspectie een scherper beeld krijgen van jeugdzorginstellingen. De afgelopen tijd is er ook meer ervaring opgedaan met verscherpt toezicht. Hierbij krijgen instellingen voor een jaar extra aandacht van de inspectie, moeten ze een verbeterplan maken en rapporteren over de voortgang hiervan. Na een jaar vindt er een hertoets plaats. Door beide soorten toezicht meer in te zetten wil de inspectie haar effectiviteit vergroten en een daadwerkelijke verbetering van de jeugdzorg zo groot mogelijk maken. Daarnaast blijft de inspectie haar expertise beschikbaar stellen met de verwachting dat instellingen dit mede stimuleert om in gezamenlijk overleg veldnormen te ontwikkelen.

De Inspectie jeugdzorg gaat in 2010 diverse onderzoeken doen. Deze zijn onder te verdelen in drie categorien: toezicht samen met andere (jeugd) inspecties binnen het Integraal Toezicht Jeugdzaken, toezicht naar aanleiding van calamiteiten en gepland toezicht. Een paar projecten worden uitgelicht:

â- Jeugdreclassering. In 2010 onderzoekt de inspectie in een aantal provincies/stadsregio's de uitvoering van de jeugdreclassering door Bureaus Jeugdzorg en de afstemming hierbij met de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie. â- Toezicht alle aanbieders van gesloten jeugdzorg op basis van Kwaliteitskader gesloten Jeugdzorg. Normen die zijn opgesteld door de MOgroep worden getoetst in de praktijk. â- Kwaliteit van de beschermingstaak van de Raad voor de Kinderbescherming. Hiernaar is de inspectie in 2009 een landelijk onderzoek gestart dat doorloopt in 2010. â- Screening en begeleiding cultuur- en netwerkgezinnen door het Nidos. Nidos is een landelijk werkende voogdij instelling specifiek voor Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV). De inspectie doet onderzoek naar de taken van het Nidos. â- Campussen. De inspectie maakt de resultaten bekend van onderzoek bij drie campussen die 24-uurszorg leveren. â- Risicotaxatie en systematisch handelen bij het AMK. In 2010 doet de inspectie hier onderzoek naar in de provincies en stadregio's Groningen, Drenthe, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Amsterdam en Haaglanden â- Begeleiding biologische ouders in periode dat kinderen in pleeggezin zijn ondergebracht. â- Integraal Toezicht Jeugdzaken rondt drie onderzoeken af over armoede, verslaving en goed voorbereid naar school. De Centra voor Jeugd en Gezin worden vanaf 2010 structureel betrokken in de onderzoeken van ITJ.